Σχολές εντός έδρας επέλεξαν οι υποψήφιοι

Σχολές εντός έδρας επέλεξαν οι υποψήφιοι

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπουδές εντός έδρας «ψήφισαν», φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων. Καθώς μόνο ο ένας στους δέκα εισάγεται στη σχολή της πρώτης του επιλογής, οι περισσότεροι από τους υπολοίπους επέλεξαν σχολή με κριτήριο την έδρα της, ώστε να αποφύγουν τα έξοδα της φοιτητικής μετανάστευσης. Ταυτόχρονα, διερευνώντας τις τάσεις της οικονομίας στράφηκαν στις (χαμηλής ζήτησης έως πέρυσι) σχολές και τμήματα του γεωτεχνολογικού τομέα, ενώ σταθερές αξίες παραμένουν οι στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές. Αντίθετα, οι μηδενικοί διορισμοί δασκάλων στη δημόσια εκπαίδευση έδωσαν τη χαριστική βολή στα -άλλοτε περιζήτητα- παιδαγωγικά τμήματα.

Ειδικότερα, χθες το υπ. Παιδείας ανακοίνωσε ότι στα ΑΕΙ και τις παραγωγικές σχολές εισήχθησαν 80.615 υποψήφιοι (από τους 116.173), εκ των οποίων οι 15.412 σε θέσεις ειδικών κατηγοριών (παιδιά τρίτεκνων, πολύτεκνων οικογενειών κ.λπ.). Το ποσοστό επιτυχίας είναι 69,39%. Το 2011 εισήχθησαν 77.893 από τους 123.916 υποψηφίους. Εκτός ΑΕΙ έμειναν 35.558 υποψήφιοι. Από την άλλη πάντως, φέτος έμειναν 1.150 κενές θέσεις (1.568 το 2011). Η διακύμανση των φετινών βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ καταδεικνύει τη δημιουργία ιδρυμάτων πολλών ταχυτήτων, ανάμεσα στα κεντρικά και τα περιφερειακά όχι μόνο ΤΕΙ (όπως συνέβη έως πέρυσι), αλλά και τα πανεπιστήμια. Μάλιστα, δεν απετράπησαν φαινόμενα πολύ χαμηλών βαθμολογιών. Φέτος ο τελευταίος εισακτέος από Ενιαίο Λύκειο είχε 8.078 μόρια και βαθμό 8,86 (στο Γεωγραφίας Αιγαίου) και στα ΤΕΙ 4.304 μόρια και βαθμό 3,26 (Τουριστικών Επαγγελμάτων Αγίου Νικολάου Κρήτης). Ειδικότερα, από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν τα ακόλουθα:

– Πολλοί αριστούχοι που δεν εισήχθησαν στη σχολή της πρώτης τους επιλογής, δεν επέλεξαν σχολή της περιφέρειας με το ίδιο αντικείμενο, αλλά διαφορετική με έδρα στον τόπο κατοικίας τους. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ, λόγω των χειρότερων επιδόσεων των αριστούχων, η βάση στο πλέον περιζήτητο τμήμα του ΕΜΠ -το Ηλεκτρονικών Υπολογιστών- μειώθηκε κατά 3 μόρια (στα 18.914 μόρια) και στο Πολιτικών Μηχανικών κατά 299 μόρια (18.184), ρόλο έπαιξαν οι κακές επιδόσεις και η αποστροφή των αριστούχων λόγω της πορείας του κατασκευαστικού κλάδου, ανέβηκε η βάση στους Μηχανικούς Μεταλλείων του ΕΜΠ (330 μόρια) και στους Ναυπηγούς του ΕΜΠ (40 μόρια).

– Οι υποψήφιοι στράφηκαν στη… γη. Ενδεικτικά, στο τμήμα Επιστημών Ζωικής Παραγωγής και Υδατοκαλλιεργειών του Γεωπονικού Αθηνών η βάση αυξήθηκε κατά 1.046 μόρια και στο τμήμα Φυτικής Παραγωγής του ίδιου ΑΕΙ κατά 979 μόρια. Εντυπωσιάζει, επίσης, η άνοδος των έως πέρυσι ιδιαίτερα χαμηλής ζήτησης τμημάτων ΤΕΙ του ίδιου κλάδου (π.χ. η βάση του ΤΕΙ Φυτικής Παραγωγής Ηπείρου διαμορφώθηκε στα 7.867 μόρια, 590 μόρια περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι).

– Στροφή στις νομικές και τις φιλολογίες έκαναν οι υποψήφιοι που έως πέρυσι συνωστίζονταν μπροστά στις πύλες των παιδαγωγικών σχολών. Σε Νομικές και Φιλολογίες (σε συνδυασμό με τις καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι επιδόσεις) οι βάσεις ανέβηκαν (π.χ. Νομική Αθήνας κατά 271 και Φιλολογία Αθήνας κατά 520 μόρια), ενώ στα παιδαγωγικά τμήματα κατεγράφη μεγάλη πτώση, από 75 μόρια στην Αθήνα έως και 1.400 στη Ρόδο.

– Σταθερά υψηλά οι ιατρικές, οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές. Η Σχολή Αστυφυλάκων εκτινάχθηκε κατά 2.243 μόρια στα 15.876 λόγω της δραματικής συρρίκνωσης των θέσεών της.

Τέλος, εντυπωσίασαν οι επιδόσεις των υποψηφίων μουσουλμάνων. Το υπ. Παιδείας επέλεξε να δημοσιοποιήσει τις βάσεις των υποψηφίων της κατηγορίας μαζί με εκείνες των υποψηφίων Ενιαίων Λυκείων, με αποτέλεσμα η σύγκριση να οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα. Ενδεικτικά οι δύο τελευταίοι εισαχθέντες συγκέντρωσαν βαθμούς 1,8 και 1,85 και εισήχθησαν στα τμήματα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Παν. Αιγαίου (με 1.698 μόρια) και Κλωστοϋφαντουργίας ΤΕΙ Πειραιά (με 1.584 μόρια) αντίστοιχα, με αποτέλεσμα ο υφ. Παιδείας κ. Θ. Παπαθεοδώρου να δηλώσει ότι το θέμα θα εξεταστεί.

– Οι βάσεις εισαγωγής για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων παρουσιάζονται στο www.kathimerini.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή