Δέσμευση ΥΠΕΣ για τη μεταφορά 200.000 μαθητών

Δέσμευση ΥΠΕΣ για τη μεταφορά 200.000 μαθητών

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άμεση λύση του προβλήματος που έχει προκύψει με τη μεταφορά περίπου 200.000 μαθητών δεσμεύθηκε χθες το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως ανακοίνωσε χθες, άμεσα θα κατατεθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα παρατείνονται οι υπάρχουσες συμβάσεις έως τις 30/6/2013 με τους μεταφορείς μαθητών με παράλληλη υποχρεωτική απομείωση του κόστους σε ποσοστό τουλάχιστον 17%.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν οι δήμοι απέτυχαν σε μεγάλο ποσοστό να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς για τη μεταφορά μαθητών. Συγκεκριμένα, από τους συνολικά 210 δήμους που εμπλέκονται στη διαδικασία μόνο 30-40 κατάφεραν να ολοκληρώσουν τους διαγωνισμούς και να αναδείξουν ανάδοχο, με αποτέλεσμα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του σχολικού έτους να μην έχει βρεθεί τρόπος μεταφοράς των μαθητών. Σε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη με τους 13 περιφερειάρχες, οι τελευταίοι δέχθηκαν να ξαναπάρουν την αρμοδιότητα -που από 1/7/2011 είχε μεταφερθεί στους δήμους με τον «Καλλικράτη»-, ζήτησαν όμως έγγραφες δεσμεύσεις ότι το υπουργείο θα αναλάβει να αποπληρώσει τους μεταφορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι οι οφειλές προς τους μεταφορείς στο εξής αναγνωρίζονται ως οφειλές του κράτους. Οπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, «άμεσα, πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, θα καταβληθούν 21 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ για την κάλυψη μέρους των οφειλομένων στους μεταφορείς και σταδιακή καταβολή του υπολοίπου».

Με διάταξη νόμου η αρμοδιότητα διεξαγωγής των διαγωνισμών στο εξής μεταφέρεται στις περιφέρειες, ενώ έως το τέλος του έτους θα διαμορφωθεί ΚΥΑ, ώστε οι νέοι διαγωνισμοί που θα προκύψουν για το σχολικό έτους 2013-2014 να γίνουν μέσα από ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο. Η μεταφορά της αρμοδιότητας στις περιφέρειες εξασφαλίζει μεταξύ άλλων και ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί μικρότερος αριθμός διαγωνισμών, οπότε μειώνονται και οι περιπτώσεις δυνητικών προβλημάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή