Στη Θεσσαλονίκη η ιερή εικόνα του Αξιον Εστί

Στη Θεσσαλονίκη η ιερή εικόνα του Αξιον Εστί

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στη σκιά των εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στη χλωρίδα της αθωνικής χερσονήσου, εορτάστηκε χθες στο Αγιον Ορος, με επίκεντρο τις Καρυές, αλλά και την Ι.Μ. Ιβήρων, η ημέρα της Παναγίας, όπως αυτή προβλέπεται από το παλαιό ημερολόγιο.

Η φετινή εορτή, στην οποία εκπροσώπησε την κυβέρνηση ο υπουργός Μ.-Θ. κ. Θ. Καράογλου και παρέστησαν χιλιάδες προσκυνητές, είχε για τους αγιορείτες ξεχωριστή σημασία, καθώς, όπως πιστεύουν, ήταν η προστάτιδα του Αγίου Ορους που «έστειλε» τη δυνατή βροχή και έσβησε την πυρκαγιά προτού οι φλόγες της απειλήσουν την Ι. Μ. Χιλανδαρίου. Οι μοναχοί διεκδικούν από την πολιτεία κονδύλια για την ενίσχυση της αντιπυρικής προστασίας του Ορους. Οπως επισημαίνουν, ένας από τους λόγους της ταχύτατης εξαπλωσης της φωτιάς ήταν η απουσία αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που θα επέτρεπαν τη διέλευση των δυνάμεων πυρόσβεσης.

Το Αγιον Ορος, μετά και την καταστροφική πυρκαγιά στις αρχές της δεκαετίας του ’90 που είχε κατακαύσει περισσότερα από 70.000 στρέμματα δάσους και είχε προκαλέσει ζημιές σε κελιά και μονές, ανέπτυξε ένα σχετικά αποτελεσματικό σύστημα αντιπυρικής άμυνας. Η διακοπή των κονδυλίων όμως τα τελευταία χρόνια είχε ως αποτέλεσμα οι αντιπυρικές ζώνες να μην καθαρίζονται, οι δεξαμενές να παραμένουν χωρίς νερό κ.ά.

Εν τω μεταξύ, η Διπλή Σύναξη της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Ορους, σε μια κίνηση προσφοράς στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσσαλονίκης, αποφάσισε να στείλει στην πόλη την εικόνα του Αξιον Εστί. Η θαυματουργός εικόνα βγαίνει σπάνια από το Αγιον Ορος και μόνο κατόπιν απόφασης της διπλής σύναξης της Ιεράς Κοινότητας στην οποία συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 20 μονών και οι ηγούμενοι.

Το 1985 είχε εκτεθεί σε προσκύνημα στη Θεσσαλονίκη και άλλες δύο φορές στην Αθήνα, το 1987 και το 1999 με τον ισχυρό σεισμό. Τα έσοδα από τα φιλοδωρήματα των πιστών τότε είχαν διατεθεί στην αγορά κοντέινερ για τη στέγαση σεισμοπλήκτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή