Το υπ. Παιδείας εξετάζει την επαναφορά της βάσης του 10

Το υπ. Παιδείας εξετάζει την επαναφορά της βάσης του 10

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναφορά του βαθμολογικού ορίου του 10 για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μελετάται από την ηγεσία του υπ. Παιδείας. Οπως ανέφεραν χθες στην «Κ» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, η τελική απόφαση θα ληφθεί μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να εφαρμοστεί στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ το 2013. Η βάση θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 2006, αλλά καταργήθηκε το 2010.

Ειδικότερα, ο υπ. Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας χθες -μία ημέρα μετά την ανακοίνωση των φετινών βάσεων εισαγωγής για τα ΑΕΙ- στη ΝΕΤ, ερωτηθείς σχετικά με την επαναφορά της βάσης του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ ανέφερε ότι «είναι κάτι υπό μελέτη». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στο 2012 ώστε (εάν τελικά προκριθεί η επαναφορά του 10) να συμπεριληφθεί στο πακέτο αλλαγών στο Λύκειο και την Τεχνολογική Εκπαίδευση.

Ο σχετικός διάλογος θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου για τα κριτήρια της αξιολόγησης σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι διαδικασίες για την αξιολόγηση έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν μέσα στον Οκτώβριο με την έκδοση του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Επίσης, η τελική απόφαση για το 10 συνδέεται και με το σχέδιο «Αθηνά», για τον εξορθολογισμό του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.

Το βαθμολογικό όριο του 10 ως προϋπόθεση εισαγωγής στα ΑΕΙ θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Μ. Γιαννάκου και εφαρμόστηκε από το 2010. Για τη θεσμοθέτηση της βάσης αναπτύχθηκε ευρύς διάλογος με επιχειρήματα υπέρ και κατά. Μία εκ των βασικών παραμέτρων που σχετίζονται με τη θεσμοθέτηση βαθμολογικού ορίου είναι οι κενές θέσεις που προκύπτουν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ λόγω έλλειψης του αναγκαίου αριθμού υποψηφίων με βαθμό πρόσβασης 10 (ή 10.000 μόρια). Την τετραετία 2006-2009 έμειναν 68.000 κενές θέσεις, η συντριπτική πλειονότητα σε περιφερειακά ΤΕΙ. Φέτος, 29.009 υποψήφιοι (το 34,1% του συνόλου) είχαν βαθμό πρόσβασης έως και 9,9. Μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε 83 τμήματα ΤΕΙ και σε 8 πανεπιστημιακά εισήχθησαν υποψήφιοι με λιγότερα από 10.000 μόρια.

Ως προς την προετοιμασία της σχολικής χρονιάς, ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι «κενά μπορεί να υπάρξουν τις πρώτες μέρες», τονίζοντας, όμως, ότι αυτά θα καλυφθούν. «Οταν έχεις 156.000 εκπαιδευτικούς σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, 15.000 αναπληρωτές και 16.000 σχολικές μονάδες υπάρχει τρόπος εξορθολογισμού» είπε. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, επίσης, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν θα έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

Για το θέμα με τον υπ. Παιδείας συνέπλευσε και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, ο οποίος είχε χθες συνάντηση με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Ο κ. Κουβέλης διαβεβαίωσε ότι «η διαδικασία της αξιολόγησης σε καμία περίπτωση δεν είναι για να τιμωρηθούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά για να ανταμειφθούν όσοι προσφέρουν». Πρόσθεσε, επίσης, ότι η θέση της ΔΗΜΑΡ είναι η αποδέσμευση της αξιολόγησης στην εκπαίδευση από τον νόμο 4024 που αφορά συνολικά τη δημόσια διοίκηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή