Ξεκίνησε το κυνήγι εύρεσης στέγης για τους πρωτοετείς

Ξεκίνησε το κυνήγι εύρεσης στέγης για τους πρωτοετείς

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «στροφή» στη συγκατοίκηση δύο ή και τριών φοιτητών σε ένα σπίτι με λιγότερα από άλλοτε τετραγωνικά και όχι απαραίτητα στις κλασικές «φοιτητογειτονιές» ενδεχομένως να αναδειχθεί φέτος σε κυρίαρχη τάση. Στις αγγελίες για μικρά διαμερίσματα στου Ζωγράφου, αλλά και σε Πατήσια, Κυψέλη, Αμπελοκήπους, Κορυδαλλό, Χαλάνδρι ή όπου αλλού τα ενοίκια είναι χαμηλά, κι ας χρειάζονται δυο – τρεις συγκοινωνίες για τη σχολή, η τιμή είναι «διαπραγματεύσιμη» ή «συζητήσιμη», δηλαδή σηκώνει παζάρι.

Η αναζήτηση φοιτητικής στέγης καλά κρατεί με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, παρουσιάζοντας σαφείς διαφορές συγκριτικά με άλλες χρονιές. Αλλοι έχουν ξεκινήσει να ψάχνουν από τον Ιούλιο με την ησυχία τους, άλλοι από προχθές, όταν σιγουρεύτηκαν σε ποια πόλη πέρασαν. Οι πρώτοι «είχαν το περιθώριο να κλείσουν τα πιο συμφέροντα σπίτια, δεδομένου ότι είχαν ενημερωθεί νωρίτερα από τους υπόλοιπους φοιτητές», λέει στην «Κ» ο μεσίτης κ. Νίκος Μανομενίδης που διατηρεί γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Εκεί μπορεί να νοικιάσει κανείς φέτος με 180 ευρώ, στούντιο 20 τ. μ. με μπάνιο, όταν πριν από τρία χρόνια κόστιζε 300 ευρώ. Αντίστοιχα, μπορεί να βρει κανείς τριάρι μεταξύ 280 και 450 ευρώ, αναλόγως της κατάστασης στην οποία βρίσκεται.

Φυσικά, η οικονομική κρίση έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμά της. «Οι ιδιοκτήτες δεν επενδύουν σε ακίνητο που δεν ξέρουν πότε θα νοικιαστεί. Δέχονται να μπει ο ενοικιαστής αργότερα, προτιμώντας να είναι σίγουροι ότι δεν θα μείνει ξενοίκιαστο και τότε μπορεί να επενδύσουν στην ανακαίνισή του», λέει ο κ. Μανομενίδης και εξηγεί «εφόσον πλέον δεν εκπίπτει από την εφορία η δαπάνη για την ανακαίνιση. Συν τοις άλλοις, πέρυσι, δύο ενοίκια κόστισε το χαράτσι της ΔΕΗ». Οι συνέπειες της κρίσης έγιναν εμφανείς και με την εξής μορφή: «Τουλάχιστον 1.200 κατοικίες δεν νοικιάστηκαν πέρυσι από τις συνολικά 2.500 που ήταν καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων του πανεπιστημίου, όταν άλλες χρονιές «ξέμεναν» όχι περισσότερες από 200» εξηγεί η προϊσταμένη του τμήματος Σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελένη Χρυσοβελίδου. Φέτος παρατήρησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά ότι «ήρθαν από τον Ιούλιο γονείς από την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου προς αναζήτηση φοιτητικής στέγης». Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, αφού τόσο εκείνη όσο και μεσίτες της αγοράς καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας πως «σπίτια υπάρχουν για όλους».

Ενοικίαση… δωματίου

Από την άλλη, μάλλον αργά ξεκίνησαν την αναζήτηση οι ενδιαφερόμενοι, εκτιμά με βάση τη δική του εμπειρία ο μεσίτης κ. Λευτέρης Ποταμιάνος. «Λίγοι έψαξαν μέσα στο καλοκαίρι. Η πτώση στα ενοίκια υπολογίζεται στο 15%, με τις διαφορές να κυμαίνονται για ένα δυάρι 50 τ. μ., π. χ., στα 250 ευρώ στην Κυψέλη ή στα 350 στο Παγκράτι». Εκτός Αθηνών, ωστόσο, οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 5 έως 7 ευρώ/τ. μ., καθώς «η ζήτηση είναι μεγάλη και η προσφορά μικρότερη». Εκτός από τη συγκατοίκηση, νέα τάση είναι «φοιτητές να διαμένουν σε οικογένειες με μεγάλα παιδιά που δεν μένουν πια μαζί τους και που νοικιάζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού. Ετσι, και οι φοιτητές απολαμβάνουν τη θαλπωρή και τις… ανέσεις της οικογένειας, αλλά και εκείνη μειώνει τα πάγια έξοδά της. Κοινή διαπίστωση όλων των μεσιτών είναι ότι ενώ παλιότερα αγόραζαν τα σπίτια προτιμώντας να πληρώσουν δόση δανείου αντί για ενοίκιο, αυτό πλέον δεν συμβαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή