Κατανόηση και… 35 εκατ. ευρώ

Κατανόηση και… 35 εκατ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατανόηση και… 35 εκατομμύρια ευρώ από την οφειλόμενη κρατική χρηματοδότηση για τον Σεπτέμβριο κατόρθωσε να «εισπράξει» το προεδρείο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα και του υπουργού Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη. Οι τελικές αποφάσεις για τη στάση που θα κρατήσει στο εξής η ΚΕΔΕ θα ληφθούν σήμερα στο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Κ. Ασκούνης αμέσως μετά τη συνάντηση. Εκτιμάται όμως ότι η δυνατότητα -η οποία ανακοινώθηκε αργά χθες το βράδυ- να καταβληθούν μέσα στον Σεπτέμβριο 35 εκατ. ευρώ, που αποτελούν τμήμα των οφειλόμενων παρακρατηθέντων πόρων, οι οποίοι συνολικά φτάνουν τα 214 εκατ. ευρώ, θα δώσει λύση στο πρόβλημα.

Την ώρα περίπου της συνάντησης επεισόδια σημειώνονταν στο κέντρο της Αθήνας όταν δυνάμεις των ΜΑΤ προσπάθησαν να εμποδίσουν απορριμματοφόρα να φτάσουν στην Ομόνοια και στη συνέχεια να συναντήσουν τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι πιστεύει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αναγνωρίζει τη συμβολή της στην αντιμετώπιση της κρίσης και τις περικοπές 61% που υφίσταται τα τελευταία χρόνια. «Ομως, η κρίση μάς αφορά όλους. Η εθνική προσπάθεια που γίνεται από εμένα και τους συνεργάτες μου, για να κρατήσουμε την Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, πρέπει να στηριχθεί από όλους και κυρίως από εσάς που μοιράζεστε τις ίδιες αγωνίες. Στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας, να γνωρίζετε ότι θα είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς, όμως, μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις», τόνισε.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, ακούγοντας τα αιτήματα της ΚΕΔΕ επικοινώνησε άμεσα με τους αρμόδιους υπουργούς για να συζητήσει τις δυνατότητες ικανοποίησής τους. Οπως όλα δείχνουν θα ισχύσει το ποσό των πιστώσεων των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2012, 2,34 δισ. ευρώ, δηλαδή 96 εκατ. ευρώ μηνιαίως για πληρωμή λειτουργικών εξόδων. Υπενθυμίζεται ότι «εκ παραδρομής», όπως αρχικά δηλώθηκε, είχαν εγγραφεί 300 εκατ. λιγότερα στον προϋπολογισμό με αποτέλεσμα η μηνιαία επιχορήγηση των δήμων να πέσει από τα 135 εκατ. ευρώ στα 96 εκατ. ευρώ.

Το προεδρείο της ΚΕΔΕ έλαβε τη διαβεβαίωση ότι έως το τέλος του χρόνου θα αποδοθεί στους δήμους το ποσό των 214 εκατ. ευρώ από τους παρακρατηθέντες πόρους. Η συνάντηση όμως ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των χρημάτων. Ωστόσο, αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «μετά από οδηγία του πρωθυπουργού αναφορικά με την απόδοση της 4ης δόσης των οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς τους δήμους, ύψους 213,875 εκατ. ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ταμειακά διαθέσιμα και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του μηνός Σεπτεμβρίου και με δεδομένο ότι η πίστωση είναι διαθέσιμη προς ανάληψη, αποφάσισε τη διάθεση του ποσού των 35 εκατ. ευρώ». Χθες επίσης υπογράφηκε η εκταμίευση των 299 εκατ. ευρώ που επίσης οφείλονταν στους δήμους (ΣΑΤΑ).

Παράλληλα με νομοθετική πρωτοβουλία θα πραγματοποιηθεί επιμήκυνση 8-10 ετών αποπληρωμής των δανείων των δήμων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, μέτρο που εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τους δήμους κατά 90 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή