Οι αλλαγές στην αγορά φαρμάκων

Οι αλλαγές στην αγορά φαρμάκων

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της χρήσης γενοσήμων και ταυτόχρονα συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης που το τελευταίο διάστημα «τρέχει» με περίπου 300 εκατομμύρια μηνιαίως, αναμένεται να φέρει η επέκταση του μέτρου της συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την περασμένη Δευτέρα για όλα τα φάρμακα. Με την εξέλιξη αυτή που συνοδεύτηκε από σοβαρές ενστάσεις, αφού έγινε εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως ασφαλισμένοι, γιατροί και φαρμακοποιοί, αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη στις περιπτώσεις που δεν προμηθευθούν το φθηνότερο σκεύασμα (συνήθως γενόσημο) της ίδια κατηγορίας φαρμάκου. Και αυτό γιατί εκτός από το καθορισμένο ποσοστό συμμετοχής τους καλούνται να πληρώσουν και τη διαφορά της τιμής του φαρμάκου που τους έχει γράψει ο γιατρός από την αντίστοιχη του φθηνότερου γενόσημου της ίδιας κατηγορίας. Κριτική ασκείται παράλληλα και στην αδυναμία του υπουργείου Υγείας να επιβάλει στους γιατρούς να γράφουν στις συνταγές μόνο τη δραστική ουσία, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι γιατροί αναγράφουν στην ηλεκτρονική συνταγή την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, «δεσμεύοντας» με τον τρόπο αυτό ασφαλισμένους για το σκεύασμα που θα προμηθευτούν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να εξοικονομούνται περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση χωρίς, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, «να θίγεται η παρεχόμενη φαρμακευτική περίθαλψη στους ασθενείς». Με τη μορφή ερωταπαντήσεων η «Κ» περιγράφει τη νέα πραγματικότητα στην περίθαλψη 9,5 εκατομμυρίων πολιτών.

1.Τι αλλάζει στη φαρμακευτική περίθαλψη των ασφαλισμένων;

Από την περασμένη Δευτέρα, ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της επέκτασης του μέτρου συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων που έχουν γενόσημα, καλύπτει το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής κάθε ασφαλισμένου στην τιμή αναφοράς της δραστικής ουσίας. Εως πρόσφατα το μέτρο ίσχυε για μόνο δέκα δραστικές ουσίες.

2. Πώς υπολογίζεται η τιμή αναφοράς;

Για κάθε δραστική ουσία αντιστοιχούν περισσότερα του ενός εμπορικά σκευάσματα (πρωτότυπο και αντίγραφα). Ως τιμή αναφοράς καθορίστηκε η τιμή του φθηνότερου σκευάσματος (κυρίως γενόσημου) της κάθε δραστικής ουσίας.

3. Τι αλλάζει στη συμμετοχή στο κόστος της φαρμακευτικής αγωγής για τον ασφαλισμένο;

Σε περίπτωση που ο γιατρός έχει γράψει στη συνταγή του ασφαλισμένου φάρμακο «ακριβότερο» από το φθηνό γενόσημο, ο ασφαλισμένος εκτός από τη συμμετοχή του επί της τιμής αναφοράς του φαρμάκου, θα επιβαρυνθεί και με τη διαφορά ανάμεσα στην τιμή αναφοράς και την τιμή του φαρμάκου που θα προμηθευτεί. Π.χ. το LIPITOR των 20 mg, (φάρμακο για τη χοληστερίνη και ευρέως συνταγογραφούμενο) έχει τιμή ανά κουτί 13,54 ευρώ. Με το προηγούμενο σύστημα, ο ασφαλισμένος πλήρωνε συμμετοχή 25% στην τιμή του φαρμάκου δηλαδή 3,38 ευρώ. Από την περασμένη Δευτέρα και εφεξής για το LIPITOR, πληρώνει 5,41 ευρώ, δηλαδή 2,7 ευρώ ως συμμετοχή 25% επί της τιμής αναφοράς δραστικής ουσίας που είναι 10,83 ευρώ συν 2,71 ευρώ που είναι η διαφορά τις τιμής του LIPITOR με την τιμή αναφοράς της δραστικής ουσίας.

4. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του γιατρού;

Ο γιατρός οφείλει να ενημερώνει τον ασφαλισμένο για την επιπλέον επιβάρυνση εάν γράψει φάρμακο με τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αναφοράς της κατηγορίας του.

5. Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του φαρμακοποιού;

Ο φαρμακοποιός εκτελεί κανονικά μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος τη συνταγή.

6. Πώς μπορεί να λάβει ο ασφαλισμένος το πιο φθηνό γενόσημο;

Θα πρέπει να απευθυνθεί στον γιατρό του για να διορθώσει τη συνταγή. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν μία ηλεκτρονική συνταγή δίνοντας στον ασθενή σκεύασμα διαφορετικό από αυτό που έχει γράψει ο γιατρός.

Ποια η θέση γιατρών – φαρμακοποιών

7. Τι ισχύει στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος δεν είχε συμμετοχή στο κόστος του φαρμάκου;

Σε αυτές τις περιπτώσεις ή θα προμηθευτεί το φθηνότερο γενόσημο, οπότε θα συνεχίσει να μην έχει συμμετοχή στη δαπάνη, ή θα πληρώσει τη διαφορά στην τιμή αναφοράς της δραστικής ουσίας με την τιμή του σκευάσματος που αγοράζει. Π.χ. για τις ταμπλέτες Renagel των 800 mg, που λαμβάνουν ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μέχρι πρόσφατα δεν πλήρωναν καθόλου, τώρα είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν 23 ευρώ ανά τεμάχιο.

8. Τι ισχύει για τις χειρόγραφες συνταγές;

Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις οι φαρμακοποιοί μπορούν να χορηγήσουν -κατόπιν αιτήματος του ασφαλισμένου- το φθηνότερο γενόσημο.

9. Ποια είναι η θέση των γιατρών;

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, «οι ιατροί γράφουν το σκεύασμα που εμπιστεύονται και θεωρούν κατάλληλο για τους ασθενείς. Οποιαδήποτε αλλαγή του αναγραφομένου φαρμάκου σημαίνει αντιποίηση της ιατρικής ιδιότητας και επισύρει ποινικές ευθύνες».

10. Ποια είναι η θέση των φαρμακοποιών;

Οι φαρμακοποιοί δεν αντιτίθενται στο μέτρο, τηρούν μια διακριτική στάση και δεν παρεμβαίνουν στις συνταγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή