Εντολή για μηδενική ανοχή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συντονισμένο σχέδιο δράσης για την απομόνωση στοιχείων που όπως είπε ο πρωθυπουργός «επιχειρούν να ρίξουν λάδι στη φωτιά» σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα φέρεται να καταστρώνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά τα πρόσφατα επεισόδια στο Πεντάγωνο και την εικόνα «ανοχύρωτης πολιτείας» που εξέπεμψε η Ελλάδα διεθνώς, με την εισβολή συνδικαλιστών στο σύμβολο εθνικής ασφάλειας της χώρας. Συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πιθανό να επιχειρηθεί κλιμάκωση ανάλογων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας ιδιαίτερα στο κρίσιμο εικοσαήμερο που εκτιμάται ότι θα μεσολαβήσει μέχρι την ψήφιση των μέτρων, ενώ από την Παρασκευή άπαντες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης λόγω και της επικείμενης έλευσης την Τρίτη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου A. Μέρκελ.

Για τους γνωρίζοντες, η επιλογή του πρωθυπουργού να απευθύνει, με την επιστροφή του στην Αθήνα από το Παρίσι την Παρασκευή, σαφές μήνυμα ότι δεν θα αποδεχθεί παρέκκλιση από τη νομιμότητα, συνδέεται με την εκτίμησή του ότι τα πρόσφατα επεισόδια δεν ήταν αποσπασματικά, αλλά και με τις πιέσεις που ασκεί η τρόικα προκειμένου να διασφαλιστούν συνθήκες κοινωνικής ομαλότητας που θα επιτρέψουν την υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για περίεργα γεγονότα και σαφείς ενδείξεις περί ύπαρξης ενός σκληρού αντισυστημικού, αντιμνημονιακού αντιπολιτευτικού βραχίονα, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, κινείται στον αντίποδα της Χρυσής Αυγής και εκτείνεται πέραν των αντιπολιτευτικών ορίων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα.

Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι μία ημέρα πριν από το ταξίδι του στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη προκειμένου να αξιολογηθεί η προτροπή του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Φωτόπουλου για καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, αλλά και άλλες ενδείξεις που είχαν περιέλθει σε γνώση του επιτελείου περί κλιμάκωσης των αντιδράσεων, πέραν των επιτρεπτών ορίων. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε εξαιρετικά σκληρός και ζήτησε από υπουργούς και συνεργάτες να γίνει, με την πρώτη ευκαιρία, σαφές ότι θα υπάρξει μηδενική ανοχή σε έκνομες συμπεριφορές που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή ή το κύρος της χώρας.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανέλυε τη στρατηγική του, στο Πεντάγωνο, ο υπουργός Αμυνας Παν. Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και άλλα δύο στελέχη του σωματείου τους. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε από τον κ. Καρακίτσο να αναβληθεί το προγραμματισμένο για την επομένη, την Πέμπτη δηλαδή, ραντεβού τους, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση ο κ. Παναγιωτόπουλος αντιπρότεινε να γίνει η συνάντηση με τον υφυπουργό Αμυνας Δ. Ελευσινιώτη, κάτι που αποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Το ραντεβού ορίστηκε για τις δέκα το πρωί της Πέμπτης. Την επομένη, λίγο μετά τις δέκα, ο υφυπουργός κ. Ελευσινιώτης, ο οποίος έχει μιλήσει λίγο νωρίτερα με τον κ. Καρακίτσο, δίνει εντολή για είσοδο του προέδρου και 11 ακόμη συνδικαλιστών.

Κάπου εκεί αρχίζει να χάνεται ο έλεγχος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος, έχοντας ήδη ενημερωθεί, τηλεφωνεί στον συνάδελφό του υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικ. Δένδια ωρυόμενος για την απουσία αστυνομικών δυνάμεων και εκείνος με τη σειρά του στον επικεφαλής της ΓΑΔΑ, στο ίδιο έντονο ύφος. Οι δυνάμεις της Αστυνομίας καταφτάνουν στον χώρο με καθυστέρηση είκοσι λεπτών. Εχει ήδη κατέβει στον αύλειο χώρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ – χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον πολιτικό του προϊστάμενο, σύμφωνα τουλάχιστον με το περιβάλλον του υπουργού Αμυνας.

Στο μεταξύ, οι δύο υπουργοί ενημερώνουν τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Νικ. Μπαλτάκο και τον υπουργό Επικρατείας Δημ. Σταμάτη για τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται εν πτήσει για το Παρίσι. Με την προσγείωσή του στη γαλλική πρωτεύουσα πληροφορείται τις εξελίξεις από τον κ. Σταμάτη και ξεσπά: «Πώς είναι δυνατόν;». Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή