Αλλαγή δεδομένων μετά τη νέα εισβολή

Αλλαγή δεδομένων μετά τη νέα εισβολή

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δυστυχώς, έχουν αλλάξει και για εμάς τα δεδομένα». Χρειάστηκε να μεσολαβήσουν δύο παραβιάσεις του κλοιού ασφαλείας στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με διαφορά σχεδόν ενός έτους η μία από την άλλη, για να κάνει στέλεχος του ΓΕΕΘΑ την ανωτέρω παραδοχή. Οταν πριν από περίπου ένα χρόνο, στις 30 Σεπτεμβρίου 2011, απόστρατοι που διαδήλωναν γα τις περικοπές, κατάφεραν να παραβιάσουν την περίμετρο ασφαλείας στην είσοδο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και να εισβάλουν στον αύλειο χώρο, το γεγονός χαρακτηρίστηκε ως πρωτοφανές. Κατέστη, ωστόσο, σαφές ότι η είσοδος σε έναν από τους θεωρητικά καλύτερα φρουρούμενους χώρους της Επικράτειας δεν ήταν τόσο δύσκολη και ότι, προφανώς, τα μέτρα ασφαλείας θα έπρεπε να ενισχυθούν. Αυτό δεν έγινε. Επελέγη να ενημερωθεί η αστυνομία, προκειμένου σε ανάλογες περιπτώσεις να λαμβάνει πρόσθετα μέτρα ασφαλείας έξω από την είσοδο του ελληνικού Πενταγώνου. Την περασμένη Πέμπτη αυτό το σύστημα, που μέχρι τότε είχε αποδώσει, αν και επί της ουσίας δεν δοκιμάστηκε, καθώς δεν επιχειρήθηκε στο μεσοδιάστημα παραβίαση της εισόδου, αποδείχθηκε ελλιπές. Με φρικτό τρόπο, καθώς συνοδεύθηκε από πρωτοφανείς εικόνες μιας χώρας σε απόλυτη κατάρρευση, που έκαναν τον γύρο του κόσμου, συνοδευόμενες από διόλου κολακευτικά σχόλια. Οι διαδηλωτές, εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά αυτή τη φορά, έσπασαν τα ρολά ασφαλείας, βρήκαν απέναντί τους μερικούς στρατιώτες, οι οποίοι, προφανώς, δεν θα έκαναν χρήση όπλων και μπήκαν στο προαύλιο, φθάνοντας μέχρι τα σκαλιά εισόδου του ΓΕΕΘΑ.

Η παραδοχή ότι, δυστυχώς, έχουν αλλάξει και για το ΓΕΕΘΑ τα πράγματα, σημαίνει ότι ακόμα και ο θεωρητικά καλύτερα φρουρούμενος χώρος στην Ελλάδα, με την έμφαση στο «θεωρητικά», καθώς στην πράξη αποδείχθηκε ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, δεν ήταν έτσι, χρειάζεται ενίσχυση των μέτρων φύλαξης, αλλαγή στο δόγμα ασφάλειάς του.

Κακόβουλος εισβολέας

Η φύλαξη των εγκαταστάσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ήταν έως τώρα προσανατολισμένη, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για στρατιωτική εγκατάσταση, στην αντιμετώπιση του εχθρού, του κακόβουλου εισβολέα και, ως εκ τούτου, προέβλεπε στρατιωτική αντιμετώπιση πιθανής απειλής και όχι αστυνομική. «Οταν κάποιος παραβιάζει στρατιωτική εγκατάσταση, ενεργοποιούνται οι κανόνες εμπλοκής και η χρήση όπλων», αναφέρει χαρακτηριστικά στρατιωτική πηγή, προσθέτοντας αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί για την αποτροπή εισόδου διαδηλωτών. Για να το πούμε διαφορετικά, για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και για τον στρατό δεν υπάρχουν κανόνες αποτροπής διαδηλωτών, καθώς κάτι τέτοιο, τουλάχιστον μέχρι την περυσινή εισβολή των αποστράτων, δεν είχε ξανασυμβεί. Και όταν συνέβη για πρώτη φορά, προφανώς υποτιμήθηκε ως κάτι που δεν επρόκειτο να ξανασυμβεί και δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα.

Από κυβερνητικής πλευράς, η εισβολή στο Πεντάγωνο συνδέθηκε με οργανωμένο σχέδιο κλιμάκωσης των κοινωνικών αντιδράσεων και με πρόσφατες παραινέσεις για κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Ενας λόγος παραπάνω, εάν στην κυβέρνηση υπήρχε αυτή η εκτίμηση, θα έπρεπε να είχε συνοδευθεί από οδηγίες για αυξημένη επιφυλακή σε κάθε εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Μετά τα γεγονότα της Πέμπτης, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να ενισχύσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Πενταγώνου. Αλλωστε, μία από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυτή του μιμητισμού, καθώς εικόνες σαν αυτές της περασμένης Πέμπτης εγγυημένα θα εξασφάλιζαν δημοσιότητα σε κάθε μορφής εκδήλωση διαμαρτυρίας. Και τυχόν επανάληψη ανάλογων εικόνων προσεχώς δεν θα προκαλούσε απλώς ερωτήματα για τη λειτουργία των θεσμών, θα έβαζε ανεξίτηλη σφραγίδα στη διαπίστωση πλήρους διάλυσής τους. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται όταν τα συμπεράσματα αφορούν τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή