Ποινική δίωξη κατά των ΙΕΚ Ξυνή

Ποινική δίωξη κατά των ΙΕΚ Ξυνή

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απολογούμενοι για κακουργηματική κατηγορία ενώπιον τακτικού ανακριτή θα βρεθούν προσεχώς τα μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Ξυνή, καθώς η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για πλαστογραφία μετά χρήσεως εις βάρος του Δημοσίου, αδίκημα που επισείει ακόμη και την ποινή της ισόβιας κάθειρξης. Η ποινική δίωξη αφορά υπόθεση πλαστών ασφαλιστικών ενημεροτήτων, η χρήση των οποίων προξένησε ζημία χιλιάδων ευρώ στο Δημόσιο και στρέφεται κατά των Σοφοκλή, Αθηνάς και Αικατερίνης Ξυνή. Η εισαγγελική λειτουργός εξέδωσε διάταξη για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων τους λόγω της βαρύτητας της υπόθεσης, ενώ τους απαγόρευσε και την έξοδο από τη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, το αδίκημα αφορά εισφοροδιαφυγή που διαπιστώθηκε ότι διέπρατταν εταιρείες του ομίλου, αλλά και είσπραξη επιδοτήσεων για εκπαιδευτικά προγράμματα που φέρονται να εξασφάλισαν οι κατηγορούμενοι μέσω πλαστών βεβαιώσεων ασφαλιστικών ενημεροτήτων από το ΙΚΑ.

Αφορμή για την προκαταρκτική έρευνα αποτέλεσε πόρισμα της Διεύθυνσης Επιθεώρησης της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΓΓΚΑ) στο οποίο διαπιστωνόταν ότι ο όμιλος εμφάνιζε βεβαιώσεις «μη οφειλών ασφαλιστικής ενημερότητας» που ήταν τελικώς πλαστές και μάλιστα υπογράφονταν από δήθεν «υπαλλήλους» του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο όμιλος ΙΕΚ Ξυνή κάνοντας χρήση των βεβαιώσεων συμμετείχε σε επιδοτούμενα εκπαιδευτικά προγράμματα και εισέπραττε χρήματα. Οπως περιγράφεται στο πόρισμα της ΓΓΚΑ, οι κατηγορούμενοι εξασφάλισαν πλαστές βεβαιώσεις για την τριετία 2007-2009 οι οποίες στην πλειονότητά τους εκδόθηκαν από το ΙΚΑ Ομονοίας. Παρά τα «βεβαιωθέντα», πάντως, ο όμιλος Ξυνή, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο της ΓΓΚΑ, όφειλε στο ΙΚΑ μέχρι τον Αύγουστο του 2010 περί τις 692.000 ευρώ.

Η δικογραφία ανατέθηκε σε ανακριτή, ο οποίος θα ερευνήσει και πιθανή εμπλοκή δημοσίων υπαλλήλων, ενώ η κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να ερευνά πιθανές περαιτέρω ασφαλιστικές και φορολογικές παραβάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή