Θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

Θετική γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικό είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας στο νέο σχέδιο για τη Διπλή Ανάπλαση. Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, με το οποίο εγκρίνεται η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, αλλά και πρόσφατη ρύθμιση με την οποία επετράπη η επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός μέχρι την ανέγερση των νέων εγκαταστάσεων. Το ΣτΕ δεν εξέφρασε αντιρρήσεις για τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, σημείο το οποίο θεωρούνταν «θολό» στην προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας που «έκοψε» το 2009 το φιλόδοξο εγχείρημα.

Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος, για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του έργου εκδόθηκε σε εφαρμογή ειδικής πρόβλεψης που περιελάμβανε ο νόμος Μπιρμπίλη (ν. 3983/11), με τον οποίο επανασχεδιάστηκε το έργο, με στόχο να διασφαλιστεί ότι το εγχείρημα δεν θα αντιμετώπιζε ξανά προβλήματα συνταγματικότητας. Χθες, λοιπόν, το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου και εισηγητής ο πρόεδρος Δ. Βασιλειάδης) ενέκρινε το νέο σχέδιο: στην υπ’ αριθμ. 88/2013 γνωμοδότηση, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναγνωρίζει τα οφέλη από την προώθηση της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και τους Αμπελόκηπους, υπογραμμίζοντας ότι οι χωροταξικές και πολεοδομικές μεταβολές που συνοδεύουν τη ρύθμιση «δεν συνιστούν επιδείνωση του οικιστικού περιβάλλοντος και των όρων διαβιώσεως των κατοίκων» των δύο περιοχών.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ΣτΕ έκανε αναφορά και στον πολύ πρόσφατο ν.4117/13, με τον οποίο τροποποιήθηκε η αλληλουχία των αδειοδοτήσεων των έργων (λειτουργία εγκαταστάσεων ερασιτέχνη, κατεδάφιση γηπέδου λεωφόρου) όπως περιγραφόταν στον ν.3983/11. Οπως ανέφερε, η επαναχρησιμοποίηση του γηπέδου της Λ. Αλεξάνδρας και η εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών στο γήπεδο είναι σύννομη και συνταγματική. Το πιο ενδιαφέρον, πάντως, σημείο της υπόθεσης είναι ότι το ΣτΕ δέχθηκε τη διατήρηση του εμπορικού κέντρου Βωβού, κάτι που δεν ήταν ξεκάθαρο στην προηγούμενη απόφασή του (αρ.3059/2009). Αδιευκρίνιστη ήταν χθες η τύχη των δύο κτιρίων που είχε αποπειραθεί να προσθέσει ο Δήμος Αθηναίων στον Βοτανικό, μέσω του master plan που εκπόνησε ο Οργανισμός Αθήνας, καθώς το ΥΠΕΚΑ δεν έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο προεδρικού διατάγματος.

Το ζητούμενο τώρα είναι αν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ο Δήμος Αθηναίων εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για την υλοποίηση του εγχειρήματος. Πέρυσι, πάντως, ο Δήμος Αθηναίων εξασφάλισε από το Πράσινο Ταμείο 8,3 εκατ. ευρώ για την απαλλοτρίωση της έκτασης στον Ελαιώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή