Η Ανδρος επενδύει στην αιολική ενέργεια

Η Ανδρος επενδύει στην αιολική ενέργεια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία δεκαετία, πολλά αιγαιοπελαγίτικα νησιά τάχθηκαν εναντίον της ανάπτυξης αιολικών πάρκων, υποστηρίζοντας ότι ετίθετο σε κίνδυνο η φυσιογνωμία τους. Ομως δεν θα είχε χρειαστεί να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, αν οι ίδιοι είχαν ορίσει, αντί να αποκλείσουν, τον τρόπο διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στην περιοχή τους. Αυτό θα επιχειρήσει να κάνει η Ανδρος, με τη βοήθεια του Δικτύου Αειφόρων Νησιών Αιγαίου «Δάφνη», προτείνοντας τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου για το μεγαλύτερο μέρος του νησιού. Παράλληλα, ο δήμος εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μια εταιρεία που θα αναπτύξει ανεμογεννήτριες στο νησί.

Η πρόταση αυτή βασίζεται σε μια μελέτη, η οποία εκπονείται για λογαριασμό του Δήμου Ανδρου από το τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, έναν υποστηρικτικό μηχανισμό του δικτύου «Δάφνη» (εταιρεία που έχει ως μέλη τους δήμους των νησιών του Αιγαίου). Αφορά τη δημιουργία ενός μεγάλου «περιφερειακού πάρκου», το οποίο θα καλύπτει σχεδόν τα 2/3 του νησιού. Μη βιαστείτε όμως να συνδέσετε την έννοια του περιφερειακού πάρκου… με το Πεδίον του Αρεως.

Σύμφωνα με τον ν. 3937/11 για τη βιοποικιλότητα, τα «περιφερειακά πάρκα» είναι περιοχές που λόγω της θέσης τους ή της οικολογικής τους σπουδαιότητας θεωρούνται σημαντικές σε περιφερειακό επίπεδο. «Το πλεονέκτημα της θεσμοθέτησης ενός περιφερειακού πάρκου είναι ότι θα αφορά την προστασία πολλών διαφορετικών πραγμάτων», εξηγεί στην «Κ» ο συντονιστής του δικτύου «Δάφνη», κ. Ηλίας Ευθυμιόπουλος. «Τις περιοχές Natura του νησιού, τα αγροτικά τοπία, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, θα λαμβάνει υπόψη του όλα τα υφιστάμενα πλαίσια, όπως τις δύο ζώνες οικιστικού ελέγχου που υπάρχουν στο νησί, τους προστατευόμενους υγρότοπους κ.λπ. Θα δημιουργήσει μια ενιαία δομή, που θα προστατεύεται με έναν ενιαίο τρόπο».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το περιφερειακό πάρκο της Ανδρου θα περιλαμβάνει και προτάσεις για τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων, με βάση τα όσα ορίζει η νομοθεσία. «Βάσει νομοθεσίας, το 1,7% των εσόδων από τις ΑΠΕ καταλήγουν στους δήμους», λέει ο κ. Ευθυμιόπουλος. «Στην Ανδρο, επίσης, επιχειρείται να γίνει ένα μεικτό επιχειρηματικό σχήμα για την ανάπτυξη ανεμογεννητριών, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο δήμος. Ολα αυτά μπορούν να αποφέρουν πολύτιμους πόρους, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη διαχείριση του πάρκου, ακόμα και για τη σταδιακή απαλλοτρίωση κάποιων περιοχών που ο δήμος θα κρίνει ότι θέλει να διατηρηθούν ως έχουν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή