ΑΠΟΨΗ : Η φύση στα χέρια μας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιάδες οι αιτήσεις για έναν μικρό λαχανόκηπο στην άκρη της πόλης. Το μέιλ του υπεύθυνου γέμισε, το τηλέφωνό του δεν σταμάτησε να χτυπά, το πρόγραμμα του ΑΠΘ που μοίραζε μικρούς λαχανόκηπους 100 τετραγωνικών σε πολίτες που ήθελαν να καλλιεργήσουν λαχανικά και φρούτα είχε μεγάλη επιτυχία. Και δεν ήταν η οικονομική κρίση που έκανε τους πολίτες να επιθυμήσουν ένα κομμάτι γης για να καλλιεργήσουν ώστε να εξασφαλίσουν τροφή. Μόνο το 13% των αιτούντων ήταν άνεργοι, το 44% ζήτησε το μποστάνι για να έχει τα δικά του υγιεινά και νόστιμα φρούτα και λαχανικά και το 28% προτίμησε τη λύση της εργασιοθεραπείας στη φύση, από το κρεβάτι του ψυχοθεραπευτή. Η χαρά να πιάσεις χώμα, να δεις ένα φυτό να μεγαλώνει και να καρποφορεί, να δείξεις στα παιδιά σου πώς κόβουν την ντομάτα, περιγράφεται από τους συμμετέχοντες σαν ένα μαγικό παιχνίδι το οποίο τους χαρίστηκε αναπάντεχα.

Μπορεί να μη συνειδητοποιούμε πόσο αναγκαίο είναι το φυσικό περιβάλλον για την επιβίωσή μας. Μπορεί οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να μοιάζουν ένα άσχημο σενάριο που αφορά κάποιους άλλους, κάπου αλλού στο απώτερο μέλλον. Ομως, το πόσο καλά περνάμε στη φύση, το ξέρουμε.

Αφού λοιπόν είναι τόσο μεγάλη η ανάγκη μας για «έξω», αφού η φύση μας ξεκουράζει και μας χαλαρώνει, μας γαληνεύει, γιατί δεν τη φροντίζουμε όσο θα έπρεπε; Γιατί όλες μας οι ενέργειες δείχνουν αδιαφορία ή ακόμα και καταστροφική διάθεση για οτιδήποτε θυμίζει φυσικό περιβάλλον; Γιατί πετάμε τα σκουπίδια μας στο δάσος – σύντομα με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας, θα «ανακαλύψουμε» ότι τα περιαστικά δάση δεν καθαρίστηκαν, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Γιατί χτίζουμε όσο το δυνατόν πιο μεγάλα σπίτια, εξαντλώντας και συχνά υπερβαίνοντας τα όρια της νομοθεσίας, χωρίς να αφήνουμε ούτε σπιθαμή γης ακάλυπτη; Γιατί σκεπάζουμε με μπετόν κάθε ελεύθερο χώρο;

Ισως γιατί δεν συνειδητοποιούμε ότι είναι και οι δικές μας ενέργειες που διαμορφώνουν το περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Μικρά ή μεγάλα πράγματα που αν και άσχημα έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε δεδομένα και περιμένουμε κάποιος άλλος να αναλάβει δράση για να διορθωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή