Αντιδρούν οι καθηγητές στην αύξηση των ωρών

Αντιδρούν οι καθηγητές στην αύξηση των ωρών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις καθηγητών που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ αντέδρασαν σε πρώτο χρόνο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του υπ. Παιδείας για αύξηση –κατά δύο ώρες την εβδομάδα– του ωραρίου των καθηγητών. Μάλιστα, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να γίνουν συνελεύσεις του κλάδου το Σάββατο 18 Μαΐου για να εξεταστεί η προοπτική των κινητοποιήσεων. Πάντως, παρότι τότε θα έχουν ξεκινήσει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις (διαρκούν από 17/5 έως 22/6) κρίνεται δύσκολο, με βάση τις απαιτούμενες πλειοψηφίες, να υπάρξει απόφαση για απεργία τέτοιας διάρκειας, που θα αναστατώσει το πρόγραμμα των εξετάσεων.

Ειδικότερα, η Γραμματεία των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΡΙΖΑ) ανέφερε ότι «η αύξηση ωραρίου μεταφράζεται σε 9.750 θέσεις εκπαιδευτικών. Εάν συνυπολογίσουμε τις επερχόμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολείων, τη δαμόκλειο αξιολόγηση και το πειθαρχικό «δίκαιο», τότε να είμαστε σίγουροι ότι οι απολύσεις είναι ante portas», δηλώνοντας συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην πλ. Συντάγματος (6.30 μ.μ.).

«Η αύξηση ωραρίου έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά μέτρων που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον κλάδο, τους μαθητές, την εκπαίδευση στο σύνολό της», λέει η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΑΣΚ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Και προσθέτει: «Χωρίς να στηρίζονται σε αντικειμενικά δεδομένα, χωρίς μελέτη για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στη διαχείριση του προσωπικού, ετοιμάζονται για μία ακόμη φορά να κάνουν λάθος. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μαθητές, τους γονείς, την κοινωνία. Οι σχεδιασμοί που οδηγούν σε υποβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου και σε κατάργηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων δεν θα περάσουν».

«Η αύξηση ωραρίου θα οδηγήσει στη γιγάντωση της εκμετάλλευσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που ήδη, σύμφωνα με έρευνα του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ είναι έντονη, καθώς προκύπτει πως οι συνάδελφοι σε ιδιωτικά Γυμνάσια – Λύκεια πληρώνονται μόλις για το 57,44% της συνολικής εργασίας που προσφέρουν», ανέφερε η ΟΙΕΛΕ. Συγκεκριμένα, στην έρευνα –σε δείγμα 478 εκπαιδευτικών– περιγράφονται οι δραστηριότητες των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, οι οποίες υπερβαίνουν το επίσημο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπ. Παιδείας. «Αν μάλιστα επικεντρωθούμε στις δραστηριότητες που οι εκπαιδευτικοί υλοποιούν απογεύματα, Σαββατοκύριακα, ακόμη και σε αργίες, συχνά υπό την απειλή της απόλυσης, αντιλαμβανόμαστε ότι για το 96,90% αυτών των δραστηριοτήτων δεν πληρώνονται, ήτοι ότι οι σχολάρχες τους απασχολούν υποχρεωτικά και δωρεάν», λέει η ΟΙΕΛΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή