Ο «νόμος» του Καραμπέρη

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο καλός κύριος Μάρκος», που κάθεται στο εδώλιο του τριμελούς Κακουργιοδικείου Θεσσαλονίκης ως εγκέφαλος κυκλώματος τοκογλυφίας και εκβιασμών, δεν έχει καμία σχέση με τον φοβερό και τρομερό «Μάρκο» για τον οποίο μιλούσε, ψιθυριστά πάντα, όλη η Θεσσαλονίκη, έως ότου πιαστεί στα δίχτυα του νόμου. Τουλάχιστον αυτό θα νόμιζε κανείς παρακολουθώντας τη μέχρι τώρα ακροαματική διαδικασία.

Οι μάρτυρες κατηγορίας που στην αστυνομία και τον ανακριτή είχαν καταθέσει για τον κατηγορούμενο ως τοκογλύφο που τους τρομοκρατούσε, απειλώντας τους «ακόμη και με όπλα» προκειμένου να πάρει πίσω τα προσαυξημένα με υπέρογκους τόκους δανεικά, αλλάζουν τώρα… τροπάρι και κάνουν λόγο για «εξυπηρετήσεις χωρίς ανταλλάγματα» από τον κ. Μάρκο Καραμπέρη.

Ο νόμος της σιωπής που, μέχρι να σπάσει η αστυνομία το «απόστημα», βασίλευε στον κόσμο των (μικρο)επαγγελματιών που αναγκάζονταν να δανειστούν από τις «τράπεζες» των τοκογλύφων, φαίνεται να «πέρασε» και στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο ένας μετά τον άλλον οι μάρτυρες ανασκευάζουν. Αλλα κατέθεσαν στην ανακριτική διαδικασία και άλλα λένε στο δικαστήριο, υπό το βλέμμα του Μάρκου, των συγκατηγορουμένων του, και αρκετών… εύσωμων «ενδιαφερομένων», που παρακολουθούν σιωπηροί τη δίκη.

Ενας 60χρονος ιδιοκτήτης εταιρείας πυροσβεστήρων, π.χ. είχε πει στον ανακριτή ότι απειλήθηκε από τον Καραμπέρη με πιστόλι στον κρόταφο για να του επιστρέψει τα λεφτά. Σε συνομιλία τους, μάλιστα, που είχε καταγράψει ο «κοριός» της ΕΥΠ, ακουγόταν να τον ικετεύει να του δώσει προθεσμία για την αποπληρωμή του χρέους. Στο δικαστήριο άλλαξε «γραμμή» λέγοντας πως «ο Μάρκος δεν είναι τοκογλύφος» και ότι όσα είπε στον ανακριτή τα είπε για να τον τρομοκρατήσει για τη διαταγή πληρωμής που εξέδωσε εις βάρος του! Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης -ο ίδιος που είχε δικάσει την υπόθεση Παπαγεωργόπουλου- δεν άντεξε και «εξερράγη» διατάσσοντας τον μάρτυρα, όπως και έναν που προηγήθηκε, να μην απομακρυνθούν από την αίθουσα μέχρι το πέρας της δίκης ως ύποπτοι ψευδορκίας.

Μια γυναίκα, παλαιά εξωτερική συνεργάτιδα τράπεζας, της οποίας ο Καραμπέρης φέρεται να είχε ζητήσει τη συνδρομή για να λάβει δάνειο από τράπεζα του εξωτερικού, αψήφησε τις απειλές που όπως είπε είχε εκτοξεύσει εναντίον της, για να του επιστρέψει τα έξοδα που έγιναν κατά το αποτυχημένο εγχείρημα. Οπως ανέφερε, έστελνε συγκατηγορούμενό του και την πίεζε λέγοντάς της πως «θα πουλήσεις το παιδί σου, τη μάνα σου και ο Μάρκος θα πάρει τα λεφτά του…». Κατέθεσε ακόμα πως όταν ο Καραμπέρης πληροφορήθηκε ότι κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, την «έπιασε με το καλό» για να μην καταθέσει εις βάρος του.

Το κατηγορητήριο όμως είναι βαρύ και όπως υποστήριζαν νομικές πηγές «δεμένο γερά», με ορατό το ενδεχόμενο ο πρώην «άρχοντας της νύχτας να μην ξαναδεί ήλιο». Παράγοντας με ενεργό εμπλοκή στην εξάρθρωση και των τεσσάρων συμμοριών που δικάζονται στη Θεσσαλονίκη για τοκογλυφία, εκβιασμούς και προστασία, με κορυφαία βέβαια αυτή του Καραμπέρη, τόνιζε πως έχει γίνει καλή δουλειά ώστε να μην ξεφύγουν. «Υπάρχουν οι καταθέσεις των μαρτύρων στην αστυνομία, στον ανακριτή, είναι καταγεγραμμένοι διάλογοί τους από το μηχάνημα της ΕΥΠ, δύσκολα οι ανασκευές τους θα γίνουν δεκτές στο δικαστήριο».

Οι δραστηριότητες του Καραμπέρη και του κυκλώματός του περιγράφονται με λεπτομέρειες στις εκατοντάδες σελίδες της δικογραφίας. Σε κάποιες εξ αυτών, όπως οι χορηγίες του σε εκκλησιαστικά ιδρύματα, δίνουν την εντύπωση ενός φιλεύσπλαχνου και θεοσεβούς επιχειρηματία, προφίλ όμως που δεν φιλοτεχνείται από το όλο κατηγορητήριο, αφού οι «δωρεές» γίνονταν για νομιμοποίηση ποσών προερχόμενων από τοκογλυφία. Επίσης «κέρδισε»… 2.053 φορές μέσα σε μικρό διάστημα ΛΟΤΟ, ΚΙΝΟ, Στοίχημα κ.λπ. αποκομίζοντας τεράστια ποσά. Εκείνο που δεν υπάρχει στη δικογραφία, χωρίς να αποκλείεται να κατατεθεί κατά την ακροαματική διαδικασία, είναι οι «πολιτικές άκρες» του. Γι’ αυτές όμως βουίζει η πόλη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή