Δύο πορίσματα στην Προανακριτική

Δύο πορίσματα στην Προανακριτική

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο κρίσιμα πορίσματα που αναμένονται στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, εκτός απροόπτου, ενδέχεται να σηματοδοτήσουν το τέλος των εργασιών της, που σημαδεύτηκαν από πολύωρες εξετάσεις μαρτύρων και οξύτατες και στείρες αντιπαραθέσεις. Η κοινοβουλευτική διερεύνηση της πολυσυζητημένης υπόθεσης, που αφορά κυρίως ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να φθάσει στο τέλος της, με την αποστολή δύο πορισμάτων, το ένα από το ΣΔΟΕ και το άλλο από την Τράπεζα της Ελλάδος που θα δίδουν απαντήσεις σε ουσιαστικά θέματα που απασχολούν την Επιτροπή αλλά και τη Δικαιοσύνη.

Από την πλευρά του το ΣΔΟΕ που διενεργεί καθολικό οικονομικό και φορολογικό έλεγχο στους επίμαχους λογαριασμούς των συγγενών του πρώην υπουργού, τα αρχεία των οποίων αφαιρέθηκαν από τη λίστα Λαγκάρντ, αναμένεται να ολοκληρώσει -με καθυστέρηση- το έργο του και να παραδώσει πόρισμα στην Επιτροπή. Το κρίσιμο ερώτημα στο οποίο θα απαντήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι αν οι συγγενείς Παπακωνσταντίνου, που ήδη έχουν καταθέσει πολυσέλιδα υπομνήματα με τις θέσεις τους στους οικονομικούς εισαγγελείς, είχαν προβλήματα φορολογικής φύσεως με τα χρήματα των λογαριασμών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η εξονυχιστική έρευνα από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να προκύψουν στοιχεία που να συνηγορούν πως «εμφανίζουν κάποια προβλήματα», γεγονός που αν επιβεβαιωθεί από το πόρισμα που θα κατατεθεί, θα αυξήσει τα επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του πρώην υπουργού, ο οποίος ελέγχεται για την αφαίρεση των αρχείων των συγγενών του από τη λίστα.

Κι ενώ το πόρισμα του ΣΔΟΕ για τους τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται, όπως όλα δείχνουν, να κατατεθεί στην Προανακριτική το προσεχές 15νθήμερο, η έρευνα που διενεργείται από την Τράπεζα της Ελλάδος στους μεγαλοκαταθέτες της λίστας παρουσιάζει εκ των πραγμάτων μεγάλο ενδιαφέρον. Ο έλεγχος γίνεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μη αξιοποίηση της λίστας έδωσε τη δυνατότητα σε κάποιους από αυτούς να επαναπατρίσουν διάφορα ποσά με χαμηλή φορολογία. Και από αυτό το πόρισμα η Επιτροπή εξαρτά πολλά για την αξιολόγηση της όποιας ευθύνης του πρώην υπουργού.

Η Δικαιοσύνη αναμένεται να αποφασίσει σύντομα και για την τύχη -από ποινικής πλευράς- των εμπλεκομένων στην υπόθεση που δεν είναι πολιτικά πρόσωπα, όπως οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και άλλοι που έχουν δώσει ήδη εξηγήσεις. Η δικογραφία, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από τους απερχόμενους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη, έχει αποσταλεί πριν οι ίδιοι παραιτηθούν από την Εισαγγελία Εφετών.

Οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, που κίνησαν τις διαδικασίες έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ πριν παραιτηθούν, απέφυγαν να ολοκληρώσουν το έργο τους, παραγγέλλοντας την άσκηση ποινικών διώξεων, προκαλώντας εμπλοκή στην υπόθεση.

Δικαστικές πηγές δήλωναν ότι υπάρχει πρόβλημα, μιας και έχουν κληθεί ακόμα και ως ύποπτοι για συγκεκριμένα αδικήματα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, η δικογραφία να μην ολοκληρωθεί από τους ίδιους εισαγγελείς που ξεκίνησαν την έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή