Αλλαγές στη θεραπεία του έιτζ

Αλλαγές στη θεραπεία του έιτζ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αύξηση των κρουσμάτων έιτζ εξακολουθεί στη χώρα μας, σημειώνοντας όμως κάμψη στον ρυθμό της, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013, της τάξης του 20%. Αυτό υποστηρίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, ο οποίος επεσήμανε εμφατικά ότι όλοι οι ασθενείς που χρήζουν αντιρετροϊκής θεραπείας, τη λαμβάνουν δωρεάν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα αυτή να διαθέτει ένα από τα καλύτερα συστήματα θεραπείας της νόσου στην Ευρώπη.

Το θέμα της θεραπείας του έιτζ επανήλθε στην επικαιρότητα τις προηγούμενες ημέρες με μια ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που χαράσσει νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της νόσου στον κόσμο, οι οποίες αναμένεται να προλάβουν 3 εκατ. θανάτους και 3,5 εκατ. νέες μολύνσεις ώς το 2025. Οι νέες συστάσεις ενθαρρύνουν την έναρξη θεραπείας σε ενήλικες που ζουν με τον ιό, όταν ο αριθμός των Τ4 λεμφοκυττάρων τους πέφτει κάτω από τα 500 κύτταρα/ mm³ και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι ακόμα ισχυρό. Η προηγούμενη σύσταση του ΠΟΥ, το 2010, ήταν να προσφέρεται θεραπεία από τα 350 Τ4 κύτταρα/ mm³ και κάτω.

«Στην Ελλάδα, όλοι οι ασθενείς που παρουσιάζουν ώς 350 Τ4 κύτταρα δέχονται θεραπεία, ενώ από τα 350 ώς τα 500 η συνιστώμενη αγωγή εκτιμάται από γιατρό» ενημερώνει ο κ. Μάριος Λαζανάς. Η οδηγία του ΠΟΥ πρόκειται να εξετασθεί το επόμενο διάστημα από τις υπεύθυνες εθνικές επιτροπές, ώστε να ανανεωθούν οι σχετικές οδηγίες, όμως η εκτίμηση για την Ελλάδα είναι ότι δεν θα διευρύνει πολύ τον αριθμό των ανθρώπων που δέχονται θεραπεία, αφού η συντριπτική πλειονότητα καλύπτεται ήδη.

Εντούτοις κι αυτό ακόμα το ενδεχόμενο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των φαρμακείων των νοσοκομείων που γονατίζουν από το κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας. «Ολοι οι διοικητές των νοσοκομείων παραπονιούνται για το κόστος αυτό, αφού καλύπτεται από τα ταμεία, τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα» λέει ο κ. Λαζανάς. Το κόστος της αντιρετροϊκής θεραπείας υπολογίζεται μεταξύ του 30% έως 60% (σε κάποιες περιπτώσεις) του κόστους λειτουργίας των νοσοκομειακών φαρμακείων, κάτι που μεταφράζεται σε 600 – 1.000 ευρώ τον μήνα ανά ασθενή. Τα ταμεία δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα το καλό σύστημα θεραπείας να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, βεβαίως, δεν εντοπίζεται στη θεραπεία, αλλά στην πρόληψη, όπως υπενθύμισε η επαναφορά της υγειονομικής διάταξης Λοβέρδου από τον νυν υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση σειράς ΜΚΟ, όπως της Human Rights Watch, αλλά και του ΚΕΘΕΑ-Παρέμβαση, το οποίο τη χαρακτηρίζει ρατσιστική. Ο κ. Λαζανάς από την πλευρά του επισημαίνει ότι και το 2013 τα κρούσματα αυξάνονται κυρίως μεταξύ των τοξικομανών, ενώ πέφτουν σε άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που παίρνουν μέτρα πρόνοιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή