Επί τάπητος η παραγραφή αδικημάτων λόγω αναβολών

Επί τάπητος η παραγραφή αδικημάτων λόγω αναβολών

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μείζον ζήτημα της ζημίας που υφίσταται το Δημόσιο από την παραγραφή οικονομικών υποθέσεων εξαιτίας αλλεπάλληλων αναβολών έθεσε στη συνάντησή του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας. «Η παραγραφή αδικημάτων λόγω αναβολών πλήττει τον αγώνα κατά της διαφθοράς», δήλωσε ο κ. Σούρλας επισημαίνοντας ότι πέραν της πρόσφατα αποκαλυφθείσης υπόθεσης του υπαλλήλου στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος φέρεται να ανέβαλε εννέα φορές το δικαστήριο που εκκρεμούσε σε βάρος του για χρηματισμό, υπάρχουν πολλές ανάλογες περιπτώσεις «με κατηγορίες μεγάλων οικονομικών διαστάσεων».

Ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας ενεχείρισε στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετική λίστα με «κραυγαλέες» περιπτώσεις που έχουν καταγγείλει πολίτες στη γενική γραμματεία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα Ιουνίου έχει ζητήσει από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή να διερευνήσει τις υποθέσεις που παραγράφηκαν, λόγω συνεχών αναβολών την τελευταία πενταετία και να καταγραφούν τα αδικήματα «ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα και να επικρατήσει η διαφάνεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπέβαλε ο κ. Σούρλας στον κ. Αθανασίου, μόνο στο Εφετείο Αθηνών εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 5.500 υποθέσεις που αφορούν κακουργηματικές πράξεις οικονομικής φύσης και οι οποίες κινδυνεύουν με παραγραφή. Επιπλέον, έχουν παραγραφεί υποθέσεις φορολογικών αδικημάτων από τις οποίες το Δημόσιο φέρεται να έχει υποστεί ζημία που ξεπερνά συνολικά τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ κινδυνεύουν με παραγραφή φορολογικά αδικήματα offshore εταιρειών. Ενδεικτικά ο κ. Σούρλας μετέφερε στον υπουργό Δικαιοσύνης, κάποιες από τις καταγγελίες που έχουν γίνει στη Γενική Γραμματεία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί παραγραφή αδικήματος που τελέστηκε το 2001, λόγω αναβολών και το οποίο ζημίωσε το Δημόσιο με τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση έφθασε στο δικαστήριο έπειτα από 12 χρόνια, ενώ το Δημόσιο δεν δήλωσε καν παράσταση Πολιτικής Αγωγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή