Χίλια εισιτήρια «ελευθέρας» στην υγεία

Χίλια εισιτήρια «ελευθέρας» στην υγεία

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 1.000 εισιτήρια ελεύθερης πρόσβασης σε γιατρούς και διαγνωστικά εργαστήρια για πρώην ασφαλισμένους πολίτες που έχουν χάσει τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, εκδίδει κατά μέσο όρο κάθε ημέρα το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του προγράμματος Healthvoucher, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου. Η πορεία του προγράμματος κρίνεται ως ικανοποιητική από το υπουργείο Υγείας, αν και ακόμα ο στόχος είναι μακρινός: έως και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί περίπου 22.800 αιτήσεις και είχαν εκδοθεί 13.263 «εισιτήρια», όταν το πρόγραμμα με βάση τους πόρους που έχουν δεσμευθεί (έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ) μπορεί να καλύψει 230.000 πρώην ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας δεν αποκλείεται να δώσει παράταση στην ισχύ του προγράμματος, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων. Το πρώτο διάστημα δεν έλειψαν τα προβλήματα κυρίως σε ό,τι αφορά έμμεσα πρώην ασφαλισμένους, οι αιτήσεις των οποίων σε πολλές περιπτώσεις απορρίπτονταν λόγω μη καταγραφής τους στα μηχανογραφημένα συστήματα των Ταμείων. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και πλέον από χθες οι πολίτες μπορούν να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά μέσω των ΚΕΠ και να λαμβάνουν το εισιτήριο για τους έμμεσα πρώην ασφαλισμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το υπουργείο Υγείας, το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής του προγράμματος (δηλαδή έως και την περασμένη Τετάρτη) υποβλήθηκαν 20.761 αιτήσεις εκ των οποίων 16.539 αφορούσαν άμεσα πρώην ασφαλισμένους και 4.222 έμμεσα μέλη και εκδόθηκαν 11.846 vouchers (9.469 και 2.377 άμεσα και έμμεσα πρώην ασφαλισμένοι αντίστοιχα). Διευκρινίζεται ότι στον αριθμό των αιτήσεων περιλαμβάνονται και επαναληπτικές προσπάθειες, π.χ. ένας πολίτης μπορεί να εισήγαγε αρχικώς λανθασμένα στοιχεία, οπότε να χρειάστηκε να επανυποβάλει την αίτησή του. Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι προς το παρόν έχουν ενισχυθεί περίπου 9.000 οικογένειες στην Ελλάδα, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές διαμένουν στο λεκανοπέδιο Αττικής (3.534 οικογένειες) και τη Θεσσαλονίκη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.781). Οι εγκρίσεις είναι σχεδόν ίσα κατανεμημένες ανάμεσα στα δύο φύλα, με τους άνδρες να υπερτερούν οριακά σε ποσοστό 51,8% (6.139 άνδρες). Από τις 5.707 γυναίκες που έλαβαν healthvoucher οι 149 βρίσκονται σε κύηση. Η πλειονότητα όσων ζήτησαν να λάβουν το «εισιτήριο» χρησιμοποιήσαν μόνοι τους την ηλεκτρονική πλατφόρμα www.healthvoucher.gr (ποσοστό 74% των αιτήσεων), ενώ το 26% των αιτήσεων υποβλήθηκαν μέσω των ΚΕΠ.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι πόροι που θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος είναι 46 εκατομμύρια ευρώ. Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας, μιλώντας στην «Κ», εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο στόχος της απορρόφησης αυτών των πόρων θα επιτευχθεί και προανήγγειλε την επέκταση του προγράμματος και σε άλλη μια κατηγορία ανασφάλιστων πολιτών. Οπως επεσήμανε, «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε μεγαλύτερο αριθμό έμμεσων μελών που έχουν ανάγκη, εξετάζεται το ενδεχόμενο ένταξης και των προστατευόμενων μελών που δεν υπήρξαν κατά το παρελθόν ασφαλισμένα. Οπως, τις περιπτώσεις που ένας άμεσα πρώην ασφαλισμένος απέκτησε παιδί ενόσω είναι ανασφάλιστος και το παιδί του αυτή τη στιγμή δεν είναι δικαιούχος, καθώς το πρόγραμμα αφορά μόνο όσους υπήρξαν κατά το παρελθόν άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένοι (και έχασαν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα) σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης των οποίων οι κλάδοι υγείας υπάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Τις επόμενες ημέρες με υπουργική απόφαση θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα και αυτή η κατηγορία των ανασφάλιστων πολιτών».

Τρεις επισκέψεις

Υπενθυμίζεται ότι το κάθε «εισιτήριο» είναι ατομικό και αντιστοιχεί σε τρεις ιατρικές επισκέψεις και ένα «σετ» διαγνωστικών εξετάσεων. Οι κάτοχοι του εισιτηρίου έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και σε δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη μέσω των Ιατρείων Κοινωνικής Αποστολής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή