Νέες ζημιές στη Φθιώτιδα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλοί από τους μόνιμους κατοίκους των ορεινών περιοχών της Φθιώτιδας, μετά τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα. Πολλά από τα σπίτια που είχαν αντέξει στους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν ζημιές, ενώ η στατική κατάσταση των ήδη πληγέντων κτιρίων έχει επιδεινωθεί. Οι περισσότερες νέες ζημιές εμφανίζονται στην περιοχή γύρω από το χωριό Ρεγγίνι.

Από προχθές το απόγευμα, οπότε και έγιναν δύο ασθενείς σεισμοί 4,5 και 4,8 Ρίχτερ μέχρι αργά χθες το βράδυ, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέγραψαν περισσότερους από 150 σεισμούς (όλοι κάτω από 4 Ρίχτερ) στην περιοχή. «Οπως είναι επόμενο, ο κόσμος έχει αναστατωθεί», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Βαγγέλης Τετριμίδας. «Υπολογίζουμε ότι περί τα 15 κτίρια που δεν είχαν πληγεί από τους προηγούμενους σεισμούς εμφάνισαν προβλήματα. Στο Ρεγγίνι, για παράδειγμα, ένα σπίτι που δεν είχε ούτε μία ρωγμή, σχεδόν διαλύθηκε. Για τα υπόλοιπα, όσα είχαν ήδη πληγεί, δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα».

Κλειστά τα σχολεία

«Περιμένουμε την ολοκλήρωση των ελέγχων», προσθέτει ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας, Θοδωρής Ντούρος. «Στην Αμφίκλεια κατέρρευσε ένας τοίχος από ένα ετοιμόρροπο σπίτι, ενώ στο σχολείο στο Ζέλι Λοκρίδας παρουσίασε ζημιές και η δεύτερη σχολική αίθουσα – η πρώτη δεν χρησιμοποιούνταν μετά τον πρώτο σεισμό». Οι δήμαρχοι των δύο περιοχών αποφάσισαν να παραμείνουν σήμερα κλειστά τα σχολεία, αναμένοντας το κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων για νέο έλεγχο.

Από χθες στην περιοχή βρέθηκαν και πάλι κλιμάκια μηχανικών από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), ξεκινώντας τους νέους ελέγχους από το χωριό Ρεγγίνι, στο οποίο παρατηρήθηκαν και οι περισσότερες ζημιές (οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι το επίκεντρο μετακινήθηκε κοντά στο συγκεκριμένο χωριό). «Οι ζημιές του προηγούμενου σεισμού επιδεινώθηκαν. Εκτός από το Ρεγγίνι, είχαμε αναφορές για ζημιές σε παλιά σπίτια στο Καλλίδρομο, την Καρυά και τη Μενδενίτσα», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Νικήτας Παπαδόπουλος. «Μέχρι τις 7 Αυγούστου στην περιοχή είχαν γίνει 2.300 αυτοψίες και χαρακτηρίστηκαν περί τα 500 κτίρια «κίτρινα» και 58 «κόκκινα». Προκειμένου να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου, το σεισμικό δίκτυο της περιοχής θα ενισχυθεί με δύο επιταχυνσιογράφους, ενώ οι νέοι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή