Παρέμβαση Μιχελάκη για παιδικούς σταθμούς

Παρέμβαση Μιχελάκη για παιδικούς σταθμούς

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παρέμβαση της Δικαιοσύνης ζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, προκειμένου να εξεταστούν καταγγελίες που αφορούν τις χρεώσεις των παιδικών σταθμών που λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, έφτασαν καταγγελίες για 11 ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς από τους συνολικά 765 που λαμβάνουν χρηματοδότηση. Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, οι συγκεκριμένοι παιδικοί σταθμοί ζητούν την καταβολή επιπλέον τροφείων από τους δικαιούχους του προγράμματος, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητά από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει.

Οπως εξηγεί ο κ. Μιχελάκης σε επιστολή του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών «τα ποσά που καταβάλλονται από την ΕΕΤΑΑ στους φορείς/δομές ανά θέση και ανά κατηγορία καλύπτουν το συνολικό κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν τη φύλαξη με δραστηριότητες, παιχνίδι, ψυχαγωγία, σίτιση (πρωινό και μεσημεριανό) βρεφών και παιδιών εφόσον αυτή την τελευταία την έχει δηλώσει στην προσφορά του ο φορέας/δομή και δαπάνες αξίας 100 ευρώ για γραφική ύλη». Οπως φαίνεται, όμως, ορισμένοι παιδικοί σταθμοί ζητούσαν επιπλέον χρήματα για πρόσθετες υπηρεσίες, ενώ δεν παρείχαν σίτιση, παρόλο που είχαν δηλώσει στην αίτησή τους ότι μπορούν να την παρέχουν, προκειμένου να λάβουν περισσότερα χρήματα από το πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ, Νίκος Βαφειάδης, εξηγεί ότι για κάθε παιδί που φιλοξενούν οι παιδικοί σταθμοί λαμβάνουν 2.800 ευρώ εφόσον παρέχουν σίτιση και 2.235 ευρώ χωρίς σίτιση. Με χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ, στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται 23.400 παιδιά, ενώ στους δημόσιους 47.600 παιδιά. «Εφόσον συνυπολογίσουμε και τα χρήματα του Ιδρύματος Νιάρχου, θα μπορέσουμε να απορροφήσουμε όλα τα παιδιά που πληρούν τις προϋποθέσεις», συμπληρώνει.

Προκειμένου πάντως ένα παιδί να φιλοξενηθεί σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ, θα πρέπει η μητέρα του να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και το οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ ετησίως.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένες από τις καταγγελίες για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς αναφέρουν ότι ζητήθηκαν επιπλέον χρήματα για υπηρεσίες που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση, όπως η εκμάθηση αγγλικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή