Η Α/βάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει άμεσα

Η Α/βάθμια Φροντίδα Υγείας αλλάζει άμεσα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίκτυο δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με μεταφορά της εποπτείας των μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ στις Υγειονομικές Περιφέρειες, μετατροπή των εργασιακών σχέσεων όλων των γιατρών του «δικτύου» σε πλήρους απασχόλησης, και εισαγωγή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού είναι οι βασικοί άξονες της πρότασης της Επιστημονικής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα, και η οποία βρίσκεται από χθες στα χέρια του υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Η Επιτροπή προτείνει:

– Δημιουργία ενιαίου δημόσιου συστήματος ΠΦΥ με την υπαγωγή όλων των δημόσιων δομών ΠΦΥ (Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία ΕΣΥ, μονάδες ΕΟΠΥΥ, δομές Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ά.) στις Υγειονομικές Περιφέρειες που θα είναι υπεύθυνες για την εποπτεία, τη λειτουργία και τη χρηματοδότησή τους. Οι δομές θα έχουν διοικητική αυτοτέλεια.

– Ανασχεδιασμό της χωροθέτησης των δομών με βάση το μέγεθος και τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού, την προσβασιμότητα των πολιτών, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιωτικοί φορείς που έχουν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

– Εικοσιτετράωρη λειτουργία των δομών ΠΦΥ, που σημαίνει ότι οι μονάδες του ΕΟΠΥΥ θα λειτουργούν κατά τα πρότυπα των Κέντρων Υγείας του ΕΣΥ. Μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ σε πλήρους απασχόλησης και δυνατότητα λειτουργίας ιδιωτικού ιατρού στους γιατρούς των Κ.Υ. του ΕΣΥ.

– Εισαγωγή θεσμού οικογενειακού γιατρού. Ρόλο οικογενειακού γιατρού αναλαμβάνουν γιατροί του «δικτύου» ΠΦΥ όσο και ιδιώτες συμβεβλημένοι γιατροί με ειδικότητες Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής. Στο πλαίσιο διαχείρισης ασθενών με χρόνια νοσήματα, ρόλο οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλαμβάνει και γιατρός άλλης ειδικότητας. Κάθε οικογενειακός γιατρός μπορεί να παρακολουθεί έως 2.000 πολίτες (1.200 εάν πρόκειται για παιδίατρο). Η επιλογή του οικογενειακού γιατρού θα είναι ελεύθερη από τον πολίτη και θα γίνεται κάθε έτος.

– Εισαγωγή εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου υπό πλήρη ασφαλιστική κάλυψη.

Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης είχε ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει και σχέδιο για το πώς θα γίνουν οι αλλαγές χωρίς να επηρεαστεί η παροχή υπηρεσιών. Στο αίτημα αυτό η επιτροπή απαντά ότι «το σχέδιο παρέμβασης προτείνεται να υλοποιηθεί σταδιακά, με τις δομές, το ανθρώπινο δυναμικό και τον εξοπλισμό σε πλήρη λειτουργία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή