Διαθεσιμότητα δύο ταχυτήτων στα ΑΕΙ

Διαθεσιμότητα δύο ταχυτήτων στα ΑΕΙ

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΤΕΙ Πειραιώς έχει την υψηλότερη αναλογία διοικητικών υπαλλήλων/καθηγητών μεταξύ των τεχνολογικών ιδρυμάτων της χώρας. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στο ΤΕΙ Πειραιά εργάζονται 173 διοικητικοί υπάλληλοι και 144 καθηγητές των διαφόρων βαθμίδων. Δηλαδή, η αναλογία είναι 1,2:1. Επίσης, με διαφορά την υψηλότερη αναλογία έχει το ΕΜΠ, όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι είναι κατά περίπου 63% περισσότεροι των πανεπιστημιακών του ιδρύματος. Από την πρώτη πεντάδα πανεπιστημίων με τις μεγαλύτερες αναλογίες τα τρία δεν «προσφέρουν» κανένα διοικητικό υπάλληλο στη διαθεσιμότητα των συνολικά 1.349 διοικητικών υπαλλήλων που προέρχονται από οκτώ πανεπιστήμια σε σύνολο 18. Πρόκειται για το Πολυτεχνείο Κρήτης (1,28), το Γεωπονικό Αθηνών (0,99%) και το Παν. Αιγαίου (0,98%), και πέμπτο (με αναλογία 0,96) είναι το Οικονομικό Παν. Αθηνών που έχει σήμερα 190 διοικητικούς υπαλλήλους, εκ των οποίων σε διαθεσιμότητα τίθενται οι 35. Επίσης, κανένας διοικητικός υπάλληλος δεν βγαίνει σε διαθεσιμότητα από τα Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πειραιώς παρότι η αναλογία τους είναι υψηλότερη (0,81 και 0,59) από εκείνη άλλων ΑΕΙ που προσφέρουν στη διαθεσιμότητα (π.χ. το ΑΠΘ έχει αναλογία 0,36, το Πατρών 0,63 και το Ιωαννίνων 0,54). Τα ΤΕΙ είναι επίσης ευνοημένα, αφού κανείς διοικητικός τους υπάλληλος δεν είναι μεταξύ των 1.349.

Τι συνέβη; Τι κρύβεται πίσω από τις αναλογίες; Ποια ποιοτική παράμετρος ή ειδική ακαδημαϊκή συνθήκη λειτουργίας επέβαλε τις εξαιρέσεις των συγκεκριμένων πανεπιστημίων και ΤΕΙ και οδήγησε στο μαχαίρι της διαθεσιμότητας τα υπόλοιπα; Με ποια αξιολόγηση προέκυψαν οι αριθμοί του υπουργείου, την ίδια στιγμή που τα πανεπιστήμια υποστηρίζουν ότι έχουν περίπου 2.000 κενές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων; «Η στάση του υπουργείου Παιδείας ενισχύει τις υπόνοιες ότι πίσω από τις επιλογές κρύβονται κομματικοί λόγοι και πελατειακά κριτήρια» ανέφερε χθες στην «Κ» καθηγητής του Παν. Αθηνών, ενώ ανακοίνωση με αιχμές κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας εξέδωσε ο σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Παν. Αθηνών. Δηλαδή, λέγεται ότι το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ του Πειραιά (εκλογική περιφέρεια του υπουργού κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου) έμειναν στο απυρόβλητο της διαθεσιμότητας, ενώ για το Γεωπονικό και το Μακεδονίας οι κακές γλώσσες «δείχνουν» τον ρόλο γαλάζιων κομματικών παραγόντων. Συγκεκριμένα, υπέρ του Γεωπονικού φέρεται να δρα στέλεχος του υπ. Παιδείας την τετραετία 2004-2007, ενώ πολλοί συνδέουν την τύχη του Μακεδονίας με την πορεία αποφοίτων του, όπως του νέου γραμματέα της Ν.Δ. Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Βέβαια, οι απόψεις αυτές διαψεύδονται. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπ. Παιδείας, που μίλησαν χθες στην «Κ», χρησιμοποιήθηκαν έξι κριτήρια για τον υπολογισμό των πλεονασμάτων ή των ελλείψεων σε διοικητικούς υπαλλήλους στα ΑΕΙ. Μεταξύ των κριτηρίων, ενδεικτικά, ήταν το κατά πόσο ποια ιδρύματα «γέμισαν» -γίνεται λόγος για όργιο προσλήψεων «ημετέρων»- με διοικητικούς υπαλλήλους την τελευταία δεκαπενταετία, οι οποίοι ήταν ερευνητές και, χωρίς ΑΣΕΠ, μονιμοποιήθηκαν σε θέσεις διοικητικών (οι λεγόμενοι ΙΔΑΧ). Από την άλλη, τα ΤΕΙ είχαν πληγεί σε προηγούμενη φάση της διαθεσιμότητας στον δημόσιο τομέα, τον περασμένο Νοέμβριο. Βέβαια, όσο η ηγεσία του υπ. Παιδείας δεν δημοσιοποιεί τα κριτήρια και τη διαδικασία βάσει των οποίων αποφασίστηκε η διαθεσιμότητα στα οκτώ ιδρύματα, όπως της ζητούν τα ΑΕΙ, αφήνει να δημιουργούνται σκιές για τα ΑΕΙ, για τον ίδιο αλλά και το κόμμα του. Ποιους σκελετούς αδιαφάνειας κρύβουν τα στοιχεία του υπ. Παιδείας;

Σε αργία όποιος υπάλληλος δεν δώσει στοιχεία

Τα στοιχεία τους καλούνται να δηλώσουν στο υπ. Παιδείας οι διοικητικοί υπάλληλοι των Παν. Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ και Παν. Πατρών, ώστε να επιλεγούν όσοι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Οποιος δεν το κάνει, θα τεθεί σε αργία. Αυτό θα προβλέπει ρύθμιση που θα προωθήσει στη Βουλή το υπ. Παιδείας, με στόχο να ξεπεράσει την άρνηση -η προθεσμία λήγει σήμερα- των διοικητικών υπηρεσιών των τεσσάρων ΑΕΙ να στείλουν τα στοιχεία. Χθες η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ «παρείχε στήριξη στον αγώνα τους». Εως χθες από τα οκτώ πανεπιστήμια, που «προσφέρουν» στη διαθεσιμότητα, φέρεται να έστειλαν στο ΑΣΕΠ τις λίστες των διοικητικών υπαλλήλων τα Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Οικονομικό Αθηνών και Κρήτης. Με βάση τη ρύθμιση οι διοικητικοί υπάλληλοι θα πρέπει εντός πέντε ημερών, έπειτα από σχετική πρόσκληση, χωρίς τη μεσολάβηση του ΑΕΙ, να κάνουν την αποτίμηση των προσόντων τους σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στη Διεύθυνση Προσωπικού ΑΕΙ του υπ. Παιδείας στο Μαρούσι. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται οι αρμόδιοι εισαγγελείς Πλημμελειοδικών να ασκήσουν διώξεις στους διευθυντές Προσωπικού των τεσσάρων ΑΕΙ «ανταρτών», και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να καλέσει σε απολογία τους πρυτάνεις τους. «Δεν έχω διαπράξει αδίκημα, ας με συλλάβουν» είπε χθες ο πρύτανης του Παν. Αθηνών Θ. Πελεγρίνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή