Στενή συνεργασία Β. Παλαιοκώστα και Ν. Μαζιώτη

Στενή συνεργασία Β. Παλαιοκώστα και Ν. Μαζιώτη

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου 2011 ο καταζητούμενος δραπέτης Βασίλης Παλαιοκώστας και ένα ακόμη άτομο κινούνταν κατά μήκος της εθνικής οδού με κατεύθυνση από Αθήνα προς Βοιωτία, οδηγώντας ένα κλεμμένο από την Εκάλη Audi Α4. Στις 10.40 π.μ., οι δύο άνδρες πραγματοποίησαν στάση για καφέ στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) Olympus Plaza, στο Σχηματάρι. Οι κινήσεις και το πρόσωπο του επικηρυγμένου με 1 εκατ. ευρώ δραπέτη κατεγράφησαν από τις κάμερες ασφαλείας στο parking και στο εσωτερικό του εστιατορίου. Στις 11.45 π.μ. της ίδιας ημέρας, το Audi εντοπίστηκε στον δρόμο από Λιβαδειά προς Αράχωβα και καταδιώχθηκε. Παρότι, όπως περιγράφουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο Παλαιοκώστας είχε προσωρινά καταφέρει να διαφύγει, ακινητοποίησε το Audi στο πλάι του δρόμου γονάτισε και στη θέα του περιπολικού άνοιξε πυρ. Στο σημείο βρέθηκαν 23 κάλυκες από πολεμικό τουφέκι, ενώ ο οδηγός του περιπολικού τραυματίστηκε στον αριστερό μηρό. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο Παλαιοκώστας και ο συνεργός του υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν το Audi στη Χαιρώνεια λόγω μηχανικής βλάβης. Από καταθέσεις μαρτύρων προέκυπτε ότι κάτοικοι της περιοχής είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τον δραπέτη, ενώ ο συνεπιβάτης προσπαθούσε χρησιμοποιώντας μπουκάλια με νερό να θέσει σε λειτουργία τη μηχανή. Τελικά, οι δύο άνδρες, αφού περιπλανήθηκαν για λίγη ώρα πεζή μεταφέροντας δύο σάκους, διέφυγαν αρπάζοντας ένα Fiat Ρunto.

Κατά την εξερεύνηση του κλεμμένου Audi στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν αποτυπώματα του επικηρυγμένου δραπέτη, αλλά και μια απόδειξη πληρωμής από το Olympus Plaza. Αστυνομικοί ανέσυραν τις φωτογραφίες από τις κάμερες ασφαλείας του καταστήματος, τις οποίες μόλις την περασμένη Τετάρτη έδωσαν στη δημοσιότητα. Παρότι η ΕΛ.ΑΣ. εμφανίζεται να αγνοεί την ταυτότητα του συνεργού του Παλαιοκώστα (περιγράφεται ως ψηλός και ξανθός) καλά πληροφορημένη πηγή δήλωσε στην «Κ» ότι πρόκειται για σεσημασμένο Αλβανό κακοποιό, τα στοιχεία του οποίου είναι, ήδη από τότε, γνωστά στις αρχές.

Σειρά φωτογραφιών

Εκτός από τις εικόνες που δόθηκαν προ ημερών στη δημοσιότητα, η Αντιτρομοκρατική φέρεται να διαθέτει και άλλες φωτογραφίες του Παλαιοκώστα από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν εξωτερικά του Olympus Plaza. Σε εκείνες, μάλιστα, το πρόσωπο του Παλαιοκώστα φαίνεται με μεγαλύτερη ευκρίνεια. Μέχρι και πριν από λίγους μήνες, οι συγκεκριμένες φωτογραφίες διακινούνταν υπό άκρα μυστικότητα μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών σε μια προσπάθεια να ταυτοποιηθεί ο εικονιζόμενος. Σύμφωνα με μία εκδοχή, τα εγκληματολογικά εργαστήρια διατύπωναν αμφιβολίες για το κατά πόσον ο εικονιζόμενος στις φωτογραφίες είναι πράγματι ο Βασ. Παλαιοκώστας. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, πάντως, που έχουν την ευθύνη χειρισμού της υπόθεσης δηλώνουν ότι «από την προανάκριση προέκυψε ότι ο Βασ. Παλαιοκώστας είναι το πρόσωπο της φωτογραφίας». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «τα βιομετρικά χαρακτηριστικά του εικονιζόμενου ατόμου ταιριάζουν με αυτά του Παλαιοκώστα».

Αξιωματικοί από τον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ επισημαίνουν ότι η φωτογραφία του Παλαιοκώστα δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύμπραξή του με τον επίσης καταζητούμενο τρομοκράτη Ν. Μαζιώτη. «Σχέση του Παλαιοκώστα με τον χώρο της ένοπλης βίας αποκαλύφθηκε μετά τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Βασιλάκη με δέμα – βόμβα, τον Ιούνιο του 2010», σχολίασε μιλώντας στην «Κ» ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Η ίδια πηγή άφησε να εννοηθεί ότι ο Παλαιοκώστας έχει διευκολύνει τον Ν. Μαζιώτη για την προμήθεια όπλων και την εξασφάλιση ασφαλών κρησφύγετων. Εξάλλου, διασύνδεση των δύο έχει και στο παρελθόν αποκαλυφθεί. Για παράδειγμα, το 2010 αποκαλύφθηκε ότι ένα από τα δύο αυτοκίνητα που ο Παλαιοκώστας είχε κλέψει το 2007 από την Ανάληψη Θεσσαλονίκης είχε βρεθεί στην κατοχή του καταδικασμένου σε 50ετή κάθειρξη για την υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Ν. Μαζιώτη. «Σύνδεσμος» μεταξύ των δύο είχε τότε θεωρηθεί αντιεξουσιαστής από τη Θεσσαλονίκη που είχε πάρει μέρος στην απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά. Λίγους μήνες νωρίτερα, οι διωκτικές αρχές είχαν καταφέρει να εντοπίσουν κρησφύγετο του Παλαιοκώστα στο Αλεποχώρι, ακολουθώντας τα ίχνη γνωστού αντιεξουσιαστή των Εξαρχείων, που εθεωρείτο χρηματοδότης των ενόπλων οργανώσεων και φέρεται να ανήκε στο περιβάλλον Μαζιώτη.

Και παλαιότερα,όμως (την περίοδο 2008 – 2009) στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ υπήρχαν πληροφορίες που συνέδεαν τον Βασ. Παλαιοκώστα με το «δρομολόγιο» που είχε ακολουθήσει το ρουκετοβόλο με το οποίο ο Επαναστατικός Αγώνας είχε πλήξει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματικό που συμμετείχε στις έρευνες, η συγκεκριμένη παρτίδα των όπλων από το Κόσοβο και την Αλβανία κατέληξε στα Σφακιά και από εκεί στα χέρια των μελών του Ε.Α. Στη μεταφορά των όπλων είχαν, κατά πληροφορίες, εμπλακεί τόσο ο Βασ. Παλαιοκώστας όσο και αντιεξουσιαστής που αργότερα κατηγορήθηκε για επίθεση κατά αστυνομικών.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι ο Μαζιώτης συμμετείχε σε ληστεία τράπεζας, τον Ιούλιο στα Μέθανα, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο ίδιος εμπλέκεται σε άλλες τέσσερις τουλάχιστον ληστείες τραπεζών, σε Σπέτσες, Νεμέα κ.α.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή