Με μαχητικά αεροσκάφη και άρματα η παρέλαση

Με μαχητικά αεροσκάφη και άρματα η παρέλαση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέφουν μετά τρία χρόνια τα μαχητικά αεροσκάφη και τα άρματα μάχης στη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Η δωρεά καυσίμων από ιδιωτική εταιρεία πετρελαιοειδών και ο σχεδιασμός για συμμετοχή στις στρατιωτικές εκδηλώσεις λιγότερων μηχανοκίνητων μονάδων αποτέλεσαν τη μέση οδό στη διένεξη μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Αμυνας για το κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι το 2010 με απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αποσύρθηκαν τα μηχανοκίνητα τμήματα δίκην δημοσιονομικής προσαρμογής. Οπως ανέφεραν τότε επιτελείς του Πενταγώνου, το ετήσιο κόστος των δύο στρατιωτικών παρελάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ανερχόταν στα 3,1 εκατ. Πιο «ακριβή» θεωρείται η παρέλαση της 28ης λόγω των μεγάλων μετακινήσεων μονάδων και προσωπικού. Μετά την απόφαση για διεξαγωγή παρελάσεων μόνο με πεζοπόρα τμήματα το κόστος μειώθηκε στις 435.000 ευρώ. Φέτος, με την επαναφορά των μηχανοκίνητων μονάδων, το κόστος, όπως αναφέρουν οι ίδιοι επιτελείς, υπολογίζεται να είναι αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 200.000. Είναι προφανές ότι το ποσό δεν έχει καμία σχέση με τα 3,1 εκατ. που ξοδεύονταν προ μνημονιακής εποχής.

Την προσεχή Δευτέρα, πάνω από τη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό θα ίπτανται 12 μαχητικά σε σχηματισμό τεσσάρων τριάδων, ένω ένα F-16 Block 52 plus της Πολεμικής Αεροπορίας θα προηγείται του σχηματισμού, προσφέροντας θέαμα με τις επιδείξεις του στο κοινό. Τα αεροσκάφη που θα διασχίσουν τον ουρανό της συμπρωτεύουσας θα είναι μαχητικά τύπου F-16, Μιράζ 2000, F4 και βομβαρδιστικά τύπου Α7. Μαζί με τα αεροσκάφη θα πετάξουν και 5 ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς. Επί του οδοστρώματος θα παρελαύνουν μόνο μηχανοκίνητες μονάδες που εδρεύουν εντός του νομού Θεσσαλονίκης. Επομένως, όσοι βρεθούν στην παρέλαση θα παρακολουθήσουν μεταξύ άλλων μία ύλη αρμάτων μάχης τύπου LEO 1A5, ένα μηχανοκίνητο τάγμα πεζικού από τεθωρακισμένα οχήματα, τάγμα διαφόρων τύπων και μία μοίρα αυτοκινούμενων πυροβόλων και συστοιχιών πυραύλων MLRS και HAWK.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή