Λίμνη «γεννιέται» από το μηδέν στη Λακωνία

Λίμνη «γεννιέται» από το μηδέν στη Λακωνία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θέλετε να με βοηθήσετε να φτιάξω μια λίμνη στη Λακωνία;». Αυτό το απλό, σχεδόν «παραμυθένιο» κάλεσμα απευθύνει σε όλους μας ο 39χρονος Φραγκίσκος Καρέλας, ο οποίος άφησε μια καριέρα σε διεθνείς οργανισμούς στο εξωτερικό για να δημιουργήσει την «Ευμέλεια», μια πρότυπη αγροτουριστική φάρμα στα κτήματα του προπάππου του στις Γούβες Λακωνίας. Με τη νέα του ιδέα, τη δημιουργία μιας λίμνης στα όρια του αγροκτήματος που είναι ανοιχτό για όλους, φιλοδοξεί να εισαγάγει το ζωογόνο υδάτινο στοιχείο στην περιοχή, βελτιώνοντας το μικροκλίμα της τους δύσκολους καλοκαιρινούς μήνες.

«Το καλοκαίρι ο ποταμός Ευρώτας που διαπερνά τη Λακωνία στερεύει, δυσχεραίνοντας την επιβίωση των πουλιών και των μικρών ζώων που εξαρτώνται από τα νερά του», εξηγεί ο ίδιος στην «Κ». «Η λίμνη αφενός θα αποτελέσει καταφύγιο γι’ αυτά τα ζώα και αφετέρου θα ρίξει τη θερμοκρασία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ μπορεί να αποτελέσει και φυσική ζώνη πυρασφάλειας». Στη λίμνη θα τοποθετηθούν υδρόβια φυτά δημιουργώντας σταδιακά ένα φυσικό οικοσύστημα και φυσικά φίλτρα με τα οποία αυτή θα αυτοκαθαρίζεται το καλοκαίρι (τον χειμώνα θα εμπλουτίζεται με το βρόχινο νερό).

Η κατασκευή της λίμνης, η οποία θα ονομαστεί «Πέντε Στοιχεία» και θα έχει έκταση περίπου 200 τετραγωνικά μέτρα, εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τις 185.000 ευρώ. Για τη συγκέντρωση του ποσού, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη εκστρατεία κοινωνικής χρηματοδότησης. «Το crowdfunding ήταν μονόδρομος. Θέλουμε όχι μόνο να αποφύγουμε τη γραφειοκρατία, αλλά κυρίως να βάλουμε στο παιχνίδι τους πολίτες, το παγκόσμιο κοινό, και να πείσουμε για την αναγκαιότητα και τη σημασία του σχεδίου». Στο ίδιο πνεύμα, η «Ευμέλεια» δεν έχει λάβει κανενός είδους χρηματοδότηση από κρατικούς φορείς και δεν έχει ενταχθεί σε κανένα χρηματοδοτικό ή επενδυτικό πακέτο. Η καμπάνια «τρέχει» μέσω της διεθνούς πλατφόρμας indiegogo και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεισφέρουν το ποσό που επιθυμούν με πληρωμή είτε μέσω paypal είτε μέσω πιστωτικής κάρτας (πληροφορίες στην ιστοσελίδα του αγροκτήματος www.eumelia.com/gr). Ανάλογα με το ποσό κάθε δωρεάς, η «Ευμέλεια» προσφέρει βιολογικά και αναζωογονητικά δώρα, από σαπούνι, λάδι και κρασί παραγωγής του αγροκτήματος μέχρι διανυκτερεύσεις στον ξενώνα.

Με διεθνή καριέρα

Ο Φραγκίσκος, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Διαχείριση Κρίσεων στην Αμερική, όπου και μεγάλωσε, εργάστηκε επί σειρά ετών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα για να εργαστεί σε Μη Κυβερνητική Οργάνωση στον τομέα της ανάπτυξης προγραμμάτων στο εξωτερικό. Είχε ήδη από την εμπειρία του «διαγνώσει» ότι είναι δύσκολο τα πράγματα να αλλάξουν από πάνω προς τα κάτω. Και όταν το 2003 επισκέφθηκε τον ελαιώνα και τις εκτάσεις βοτάνων που καλλιεργούσε η οικογένειά του στη Λακωνία από το 1890, προκειμένου να κάνει ένα τοπογραφικό σχέδιο, η ιδέα να αλλάξει εντελώς ρότα τού σφηνώθηκε στο μυαλό. Σήμερα, η «Ευμέλεια» είναι ένα ολοκληρωμένο αγρόκτημα με ξενώνες κατασκευασμένους με υλικά φυσικά, φιλικά στο περιβάλλον και τον άνθρωπο (πέντε ξεχωριστές κατοικίες), βιολογικούς λαχανόκηπους, δέντρα, ζώα, από όπου η κουζίνα τροφοδοτείται με τυρί, γάλα και αυγά, όπου γίνεται η παραγωγή προϊόντων, περιβαλλοντική εκπαίδευση, σεμινάρια και πολλά άλλα. «Τώρα δουλεύω από κάτω προς τα πάνω», λέει ο ίδιος.

Η γη με το πανέμορφο κόκκινο χρώμα της Λακωνίας, ο αέρας, η φωτιά με τις μαγειρικές – το μόνο στοιχείο που λείπει είναι το νερό. «Ευελπιστούμε ότι η λίμνη θα λειτουργήσει ως σταθμός για τα μεταναστευτικά πουλιά και θα βοηθήσει να μειωθεί ο πληθυσμός των εντόμων που έχουν δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Κυρίως, θέλουμε να γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους και τους ταξιδιώτες, να μπορούν να απολαύσουν όλοι την ομορφιά ενός φυσικού οικοσυστήματος. Ας ελπίσουμε πως το όνειρο θα γίνει πραγματικότητα», καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή