Εχασε μεταπτυχιακό και πρακτική εν αναμονή του πτυχίου

Εχασε μεταπτυχιακό και πρακτική εν αναμονή του πτυχίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν αρκετοί φοιτητές εξαιτίας των κλειστών πανεπιστημίων. Ορισμένοι εξ αυτών δηλώνουν ότι έχουν χάσει ήδη έναν χρόνο από τη ζωή τους καθώς σχεδίαζαν να εγγραφούν σε μεταπτυχιακά προγράμματα, πράγμα αδύνατον, αφού δεν μπορούν να πάρουν το έγγραφο της αποφοίτησής τους.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και της 22χρονης Χάιδως Μπούζη, η οποία ενώ έχει αποφοιτήσει με άριστα από το Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης, της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, δεν κατάφερε να φύγει στην Αγγλία για το μεταπτυχιακό της, παρά το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο τη δέχθηκε.

«Τα ξένα πανεπιστήμια δεν καταλαβαίνουν τι σημαίνει να μην μπορεί κάποιος να πάρει το πτυχίο του εξαιτίας μιας απεργίας. Οσο και αν προσπάθησα να τους το εξηγήσω, η απάντηση που δεχόμουν ήταν ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο προκειμένου να καταθέσει ο φοιτητής τα απαραίτητα έγγραφα, και αυτό θα πρέπει να τηρηθεί. Στη δική μου περίπτωση, ενώ με δέχθηκαν για μεταπτυχιακό στον τομέα της Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ, δεν μπόρεσα να πάω επειδή δεν είχα το πτυχίο μου, καθώς και τη βεβαίωση ότι ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Καποδιστριακό».

Η «ατυχία» της 22χρονης ήταν διπλή, αφού η ίδια αρνήθηκε μια έμμισθη θέση για πρακτική στο Κοινοβούλιο, καθώς περίμενε ότι θα έφευγε στο εξωτερικό. «Είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτή η θέση και εγώ είχα καταθέσει τα χαρτιά ένα χρόνο νωρίτερα. Με πήραν τελικά τηλέφωνο τον περασμένο Αύγουστο και μου είπαν ότι με δέχονται. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται μόνο σε φοιτητές, με αποτέλεσμα να είμαι αναγκασμένη να το απορρίψω, καθώς θεωρούσα δεδομένο ότι μέσα σε λίγο καιρό θα έπαιρνα το πτυχίο μου. Οταν κατάλαβα ότι μπορεί να καθυστερήσω, πήρα τηλέφωνο και ζήτησα να ενταχθώ στο πρόγραμμα, ωστόσο η θέση μου είχε ήδη καλυφθεί από άλλον φοιτητή», λέει η ίδια. «Στην ουσία, ένα χρόνο θα κάθομαι. Είναι ένας χαμένος χρόνος από τη ζωή μου», συμπληρώνει.

Η Χάιδω θέτει ακόμα ένα ζήτημα ανησυχίας, όσον αφορά την κατάσταση στα πανεπιστήμια. Οπως λέει, η εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα τα ιδρύματα ενδέχεται να πλήξει στην αγορά την αξία των πτυχίων που έχουν πάρει οι απόφοιτοί τους και με τα οποία εργάζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η ίδια δηλώνει συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι όποιοι αγώνες δεν θα πρέπει να γίνονται σε βάρος των φοιτητών. «Τους κατανοώ και είναι απολύτως λογικό να δώσουν μάχη προκειμένου να κρατήσουν τη δουλειά τους. Ωστόσο θα πρέπει κάποιος κάποια στιγμή να κατανοήσει και τις ανάγκες των φοιτητών, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», προσθέτει. Παράλληλα, όπως και πολλοί άλλοι φοιτητές, επιρρίπτει ευθύνες και στον τρόπο που έχει χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα το υπουργείο Παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή