Δύο σενάρια στο μέτωπο του ΕΟΠΠΥ

Δύο σενάρια στο μέτωπο του ΕΟΠΠΥ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατη προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ υπουργείου Υγείας και γιατρών του ΕΟΠΥΥ αναμένεται την προσεχή Τετάρτη, ημέρα που οι δύο πλευρές έχουν κληθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σε διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Η ηγεσία του υπουργείου δεν δέχεται διάλογο επί της διαδικασίας της μεταρρύθμισης όσο οι γιατροί επιμένουν σε απεργία και εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας όλου του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Οπως δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, «στην περίπτωση που η απεργία συνεχιστεί, προχωράει άμεσα η μεταρρύθμιση και την Παρασκευή θα βγουν όλοι σε διαθεσιμότητα». Ειδικότερα, ανάλογα και με τη στάση των γιατρών, τα «σενάρια» του υπουργείου Υγείας είναι δύο:

1ο σενάριο: οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν την απεργία. Σε αυτήν την περίπτωση, υπογράφεται εντός της εβδομάδας κοινή απόφαση από τους υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα θέσει απευθείας σε διαθεσιμότητα τους περίπου 9.300 εργαζομένους (ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό) του ΕΟΠΥΥ. Η διαθεσιμότητα για όλο το υγειονομικό – διοικητικό προσωπικό, αλλά και για όσους γιατρούς ειδικοτήτων συνεχίσουν στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα διαρκέσει 15 – 20 ημέρες. Οι γιατροί ειδικοτήτων που δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο σύστημα ΠΦΥ θα εισέλθουν σε οκτάμηνη διαθεσιμότητα και μόλις λήξει αυτή η περίοδος, θα απολυθούν. Οι αποφάσεις για τις ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται θα ληφθούν με βάση πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ. Η Επιτροπή έχει εξετάσει τις προτάσεις που έχουν γίνει για τη νέα ΠΦΥ, μεταξύ των οποίων και της Επιτροπής της Task Force της Ε.Ε. που εισηγείτο «μετακίνηση στα νοσοκομεία 2.246 γιατρών του ΕΟΠΥΥ».

2ο σενάριο: Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ σταματούν την απεργία. Θα ξεκινήσει διάλογος ενός μηνός του υπουργείου με τους γιατρούς, σχετικά με τις ειδικότητες που χρειάζονται στην ΠΦΥ, αλλά και το πώς θα μπορούσαν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το Δημόσιο οι γιατροί που δεν θα ενταχθούν στο νέο σύστημα ΠΦΥ (π.χ. συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να δέχονται στα ιδιωτικά ιατρεία ασφαλισμένους ή μετακίνησή τους σε νοσοκομεία). Εν συνεχεία θα ακολουθηθεί το αρχικό χρονοδιάγραμμα που αφορούσε σε πιο χρονοβόρο μετάβαση στο νέο σύστημα, με «σπαστή διαθεσιμότητα – κινητικότητα», π.χ. ανά 1.000 εργαζομένους προκειμένου να μην κλείσουν τα πολυϊατρεία και να μην ταλαιπωρηθούν οι ασφαλισμένοι. Σημειώνεται ότι εφόσον τα πολυϊατρεία είναι κλειστά λόγω της απεργίας, το υπουργείο Υγείας «διευκολύνεται» στο να προχωρήσει σε ταχύτερες διαδικασίες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) έχει προκηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως και την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, ενώ αύριο πραγματοποιείται έκτακτη γενική συνέλευση των γιατρών ΕΟΠΥΥ Αττικής με βασική εισήγηση τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Πάντως, ο πρόεδρος της ομοσπονδίας γιατρών του ΕΟΠΥΥ κ. Αθανάσιος Αποστολόπουλος, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι οι γιατροί θα συμμετάσχουν στον διάλογο στη Βουλή, ωστόσο πρόσθεσε ότι εφόσον δεν υπάρξει σαφής ένδειξη υποχώρησης της κυβέρνησης από το σχέδιο «αποδόμησης της δημόσιας ΠΦΥ μέσω απολύσεων των γιατρών», δεν θα σταματήσουν οι απεργίες. Σημειώνεται ότι η ομοσπονδία έχει ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η ουσία της μεταρρύθμισης, που είναι η ενοποίηση των δύο υποσυστημάτων ΠΦΥ που υπάρχουν σήμερα –δηλαδή της Πρωτοβάθμιας που παρέχεται από τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ και αυτής που παρέχεται από τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ– υπό ένα φορέα και υπό την ευθύνη του κράτους, θα παραμείνει ως έχει. Ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει ως Ενιαίος Ασφαλιστικός Οργανισμός και θα «αγοράζει» υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του από τον δημόσιο (ΕΣΥ και νέο σύστημα ΠΦΥ) και τον ιδιωτικό τομέα. Τελευταίο βήμα της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ θα είναι οι συγχωνεύσεις Κέντρων Υγείας με πολυϊατρεία όπου είναι αυτό εφικτό και οι οποίες θα δρομολογηθούν μετά τον Μάιο του 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή