ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – 3,5 εκατ. θεατές σε μια δεκαετία

ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – 3,5 εκατ. θεατές σε μια δεκαετία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δέκατα γενέθλιά του γιόρτασε τον περασμένο Νοέμβριο το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους, παραμένει το δεύτερο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της Αθήνας μετά την Ακρόπολη, έχοντας υποδεχτεί συνολικά 3,5 εκατ. θεατές σε 30.000 παραστάσεις από τα εγκαίνιά του, το 2003, έως σήμερα. Σε αυτό το διάστημα, δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, αφού το σύνολο των δραστηριοτήτων του, η αναβάθμιση του εξοπλισμού και η προέκταση του κτιριακού συγκροτήματος χρηματοδοτούνται εξ ολοκλήρου από τα κληροδοτήματα του Ευγένιου Ευγενίδη, της αδελφής του Μαριάνθης Σίμου και του Νικόλαου Βερνίκου-Ευγενίδη. Εν αντιθέσει με άλλα σύγχρονα πλανητάρια, τα οποία είθισται να παρουσιάζουν έως και 50% κάμψη μετά τα πέντε πρώτα χρόνια λειτουργίας, και παρά τις προφανείς επιπτώσεις της κρίσης, η επισκεψιμότητα του αθηναϊκού Πλανηταρίου έχει μειωθεί κατά μόλις 12%. Ανταποδίδοντας την αγάπη του κοινού, προσφέρει πλήθος δωρεάν δράσεων και εκδηλώσεων, όπως οι πρεμιέρες των νέων παραστάσεων, στις οποίες συρρέουν έως και 1.500 άτομα.

Το καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό πλανητάριο σε Ευρώπη και Αμερική, το Ευγενίδειο Πλανητάριο διαθέτει τρία συστήματα τρισδιάστατης εικονικής πραγματικότητας, προβολικό σύστημα ακτινών λέιζερ και αναλογική πλατφόρμα με τη δυνατότητα τρισδιάστατης προβολής ταινιών ΙΜΑΧ, πολύ υψηλότερης ανάλυσης και φωτεινότητας από τα φιλμ που προβάλλονται στους συμβατικούς κινηματογράφους. Κάθε χρόνο, η δημιουργική ομάδα του παρουσιάζει δύο νέες, υψηλής ποιότητας ψηφιακές παραγωγές διάρκειας 40 λεπτών, ορισμένες εκ των οποίων προβάλλονται ήδη στο εξωτερικό.

Στα σχέδια του Ιδρύματος Ευγενίδου για το μέλλον εντάσσονται η περαιτέρω τεχνολογική αναβάθμιση του Πλανηταρίου, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη ευκρίνεια και την επίτευξη τρισδιάστατης αντίληψης, δηλαδή τρισδιάστατης απεικόνισης με βάθος, η συστηματική ενοικίαση ψηφιακών παραστάσεων σε πλανητάρια του εξωτερικού, καθώς και η ολοκλήρωση της αναβάθμισης της ιστοσελίδας του Ιδρύματος. Η επετειακή ψηφιακή παράσταση «Στα μονοπάτια των άστρων», συμπαραγωγή με το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και την Evans & Sutherland για τα 10 χρόνια του Πλανηταρίου, έχει ενταχθεί στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα προβολών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή