Παρέμβαση 34 ΜΚΟ για τη δολοφονία του Πακιστανού στα Πετράλωνα

Παρέμβαση 34 ΜΚΟ για τη δολοφονία του Πακιστανού στα Πετράλωνα

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζεται σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας η δίκη για τη δολοφονία του 27χρονου Πακιστανού, Σαχζάτ Λουκμάν. Ο άτυχος νεαρός δολοφονήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στα Πετράλωνα, καθώς πήγαινε με το ποδήλατό του στη δουλειά. Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που συναποτελείται από 34 ΜΚΟ και άλλους φορείς (Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Praksis) παρακολουθεί με ενδιαφέρον την έκβαση της υπόθεσης και επισημαίνει ορισμένα κομβικά σημεία στο ιστορικό του εγκλήματος. Οι δράστες, ο 29χρονος Χρήστος Σεργιόπουλος και ο 25χρονος Διονύσης Λιακόπουλος σκότωσαν με επτά μαχαιριές τον 27χρονο Πακιστανό με πτυσσόμενα μαχαίρια τύπου «πεταλούδα». «Μετά τη σύλληψη των δραστών με τα όπλα του εγκλήματος, έγινε έρευνα στα σπίτια τους, όπου βρέθηκε υλικό της Χρυσής Αυγής και οπλοστάσιο, που σαφώς προσιδιάζει σε ομάδες οργανωμένης ρατσιστικής βίας» υπενθυμίζεται στο δελτίο Τύπου. «Ωστόσο, δεν ερευνήθηκαν ενδεχόμενες διασυνδέσεις των κατηγορουμένων με τη Χρυσή Αυγή ούτε διαγνώστηκαν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία, η οποία αποδόθηκε σε διαπληκτισμό» επισημαίνει το Δίκτυο.

Από την αρχή λειτουργίας του, το 2011, το Δίκτυο έχει καταγράψει περισσότερες από 350 επιθέσεις. Βάσει των στοιχείων που έχουν προκύψει από την καταγραφή, ο τρόπος και τα μέσα τέλεσης της συγκεκριμένης δολοφονίας, καθώς και η ετοιμότητα με την οποία έδρασαν οι κατηγορούμενοι, προσιδιάζουν στο modus operandi ρατσιστικών επιθέσεων που έχουν διαπραχθεί από τις λεγόμενες «οργανωμένες ομάδες κρούσης». Ως εκ τούτου, το Δίκτυο αναμένει το δικαστήριο να συνεκτιμήσει, κατά το στάδιο επιμέτρησης της ποινής, τη συνδρομή της επιβαρυντικής περίστασης του άρθρου 79 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα για τέλεση της πράξης «από μίσος προκαλούμενο λόγω της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής ή του σεξουαλικού προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου», αλλά και το γεγονός ότι η πολιτική αγωγή δεν έχει δικαίωμα λόγου στο στάδιο αυτό. Ταυτόχρονα, οι υπογράφοντες το δελτίο Τύπου επαναλαμβάνουν την ανάγκη για άμεση ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, ώστε η τέλεση εγκλήματος από ρατσιστικά κίνητρα να περιλαμβάνεται στη νομοτυπική μορφή του εγκλήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή