Στη Φυλή τα σκουπίδια που «πνίγουν» Πύργο, Αρχαία Ολυμπία

Στη Φυλή τα σκουπίδια που «πνίγουν» Πύργο, Αρχαία Ολυμπία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «αποστολή» στον ΧΥΤΑ Φυλής περίπου 2.500 τόνων απορριμμάτων από τους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας ενέκριναν τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών. Πρόκειται για μια «πυροσβεστική» λύση για να αντιμετωπιστεί το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες στην περιοχή.

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπεγράφη στις 20 Δεκεμβρίου, στον ΧΥΤΑ Φυλής πρόκειται να διατεθούν όλα τα απορρίμματα που είναι σωρευμένα στους οικισμούς των δύο δήμων. Παράλληλα, ο Δήμος Πύργου οφείλει να επισπεύσει την αδειοδότηση χώρου μεταφόρτωσης των αποβλήτων, τη διευθέτηση της περιοχής εγκατάστασης δεματοποίησης στη θέση Ποτόκι και την αποκατάσταση της χωματερής στη θέση Λίμνες. Αντίστοιχα ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας επισπεύσει την αποκατάσταση της χωματερής στον Πολυπόταμο Πελοπίου. Τέλος, ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Ηλείας οφείλει να μεριμνήσει για την ταχεία λειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης ανακυκλώσιμων Κοροίβου, ώστε να μεταφέρονται τα ανακυκλώσιμα στο ΚΔΑΥ Πάτρας.

Με την κίνηση αυτή τα συναρμόδια υπουργεία προσπάθησαν να ανακουφίσουν, έστω προσωρινά, το χαώδες πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στους δύο μεγάλους δήμους μετά τη διακοπή της λειτουργίας του δεματοποιητή, που «πακετάριζε» τα απορρίμματα (θέση Ποτόκι). Ο Δήμος Πύργου είχε αδειοδοτηθεί να αποθέσει για ένα έτος τα δεματοποιημένα απορρίμματα στην παλαιά χωματερή (Λίμνες), ωστόσο δεν προχώρησε, υπό το βάρος των αντιδράσεων και επέλεξε να… δημιουργήσει μια νέα χωματερή, απορρίπτοντας τα σκουπίδια σε αναδασωτέα έκταση. Το Δασαρχείο Πύργου, βέβαια, κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στον δήμο και η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δύο διαγωνισμοί για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ηλεία: ο πρώτος αφορά στην κατασκευή ΧΥΤΥ στην περιοχή Τριανταφυλλιάς και ο δεύτερος στην ανάθεση, μέσω ΣΔΙΤ, της κατασκευής και λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων (δυναμικότητας 80.000 τόνων ετησίως). Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Μάρτιο αναμένεται να αναδειχθεί ο προσωρινός ανάδοχος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2013 είχε ομοίως αποφασιστεί να στέλνουν τα απορρίμματά τους στη Φυλή οι Δήμοι Τρίπολης και Ερμιονίδας (60 τόνοι ημερησίως έκαστος). Ομως και εκεί δημιουργήθηκαν διάφορα ευτράπελα. «Είχαμε προπληρώσει στον ΕΣΔΝΑ την αποστολή 11.000 τόνων απορριμμάτων στη Φυλή, δηλαδή περί τις 480.000 ευρώ», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης. «Δυστυχώς, για διάφορους λόγους στείλαμε 5.200 τόνους. Προτείναμε με τα χρήματα αυτά να καλυφθεί η αποστολή 2.000 τόνων απορριμμάτων που είναι συσσωρευμένοι στην Ερμιονίδα, αλλά δεν προλάβαμε. Δόθηκε παράταση μέχρι το τέλος του έτους, αλλά μέχρι να επικυρωθεί, τελείωσε η χρονιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή