Δύο εβδομάδες νωρίτερα «χτύπησε» το επιδημικό κύμα της γρίπης

Δύο εβδομάδες νωρίτερα «χτύπησε» το επιδημικό κύμα της γρίπης

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νωρίτερα κατά δύο εβδομάδες φαίνεται ότι ξεκίνησε η φετινή επιδημική έξαρση της γρίπης σε σχέση με την περσινή περίοδο. Την τελευταία εβδομάδα σχεδόν διπλασιάστηκαν τα περιστατικά ασθενών με συμπτώματα γρίπης που επισκέπτονται τα ιατρεία και τα νοσοκομεία, ενώ ήδη η νόσος έχει κοστίσει τη ζωή δύο ατόμων στην Αττική. Πρόκειται για δύο άτομα 72 και 73 ετών με υποκείμενα νοσήματα, -πιθανόν ανεμβολίαστα έναντι της γρίπης, παρά τις συστάσεις των ειδικών- και τα οποία νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.

Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέγει το ΚΕΕΛΠΝΟ, έως και χθες τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης ήταν 32, ενώ συνολικά είχαν χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρών επιπλοκών της νόσου έξι ασθενείς. Προς το παρόν το «επικρατέστερο» στέλεχος της γρίπης μεταξύ των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι το πανδημικό – υπότυπος Α (Η1Ν1).

Σύμφωνα με την κ. Κρεμαστινού, τουλάχιστον από τα μέχρι σήμερα στοιχεία δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι ανησυχητικό σχετικά με τη δραστηριότητα της γρίπης, η οποία δεν αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, με την προϋπόθεση ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν ακολουθήσει τις συστάσεις των ειδικών γιατρών και έχουν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περσινή περίοδο γρίπης (2012-2013) το επιδημικό κύμα ξεκίνησε την 3η εβδομάδα Ιανουαρίου, παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα -δεν καταγράφηκε κορύφωση της δραστηριότητας όπως συμβαίνει συνήθως- μέχρι τις 24 Μαρτίου και έφτασε στα εκτός εποχής γρίπης επίπεδα μέσα Απριλίου. Συνολικά καταγράφηκαν 113 σοβαρά περιστατικά εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων 108 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Την περσινή περίοδο καταγράφηκαν συνολικά 49 θάνατοι λόγω επιπλοκών της γρίπης. Το επικρατούν στέλεχος γρίπης για την περίοδο 2012-2013 ήταν ο ιός γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ο υπότυπος Α (Η3Ν2) σε ποσοστό 56,6% και ο πανδημικός υπότυπος Α (Η1Ν1) που «κυκλοφόρησε» σε ποσοστό 43,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή