Μήνυση του Δήμου Αχαρνών για τα κοντέινερ στο Καποτά

Μήνυση του Δήμου Αχαρνών για τα κοντέινερ στο Καποτά

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη συνεχιζόμενη λειτουργία του καταυλισμού σεισμοπλήκτων στο στρατόπεδο Καποτά υπέβαλε ο Δήμος Αχαρνών. Οπως υποστηρίζει, οι πληγέντες από τον σεισμό του 1999 έχουν από χρόνια εγκαταλείψει τον καταυλισμό, ο οποίος έχει μετατραπεί σε εστία παραβατικότητας. Στον καταυλισμό παραμένει για 14 χρόνια «δεσμευμένο» περίπου το τέταρτο των αποθεμάτων της πολιτείας σε λυόμενους οικίσκους, με αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον άχρηστο. Για να αντιμετωπίσει την έλλειψη κοντέινερ για έκτακτες ανάγκες το υπουργείο Υποδομών προκήρυξε δύο διαγωνισμούς.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999 και ώρα 14.57, ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο 143 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από 700. Περίπου 4.200 κτίρια (δηλαδή τουλάχιστον 10.000 κατοικίες) κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέες. Την επομένη του σεισμού, σε διάφορα σημεία της πόλης στήθηκαν 101 καταυλισμοί σεισμοπλήκτων, στους οποίους τοποθετήθηκαν 5.700 κοντέινερ, για να στεγάσουν προσωρινά τους άστεγους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές σπιτιών που επλήγησαν.

Πέντε χρόνια αργότερα, το 2004, μόλις 19 από τους καταυλισμούς είχαν κλείσει και 600 από τα 5.700 κοντέινερ επέστρεψαν στις αποθήκες του (τότε) ΥΠΕΧΩΔΕ. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2009, παρέμενε στη θέση του περισσότερο από το ένα τρίτο των κοντέινερ, περίπου 2.200, το 80% στο Μενίδι και στα Ανω Λιόσια. Σήμερα, ο μόνος καταυλισμός σεισμοπλήκτων στη χώρα είναι εκείνος του στρατοπέδου Καποτά, στο οποίο παραμένουν 900 κοντέινερ.

«Δεν είναι βέβαια οι σεισμόπληκτοι που μένουν εκεί. Εκείνοι έχουν φύγει από χρόνια. Τη θέση τους κατέλαβαν άλλοι: παλιννοστούντες, μετανάστες, αθίγγανοι», λέει ο αντιδήμαρχος Αχαρνών, Παναγιώτης Γκίκας. «Ενοχλούμε συνεχώς το υπουργείο Υποδομών, που είναι αρμόδιο να συλλέξει τα κοντέινερ, γιατί η κατάσταση έχει από χρόνια ξεφύγει. Το Καποτά έχει γίνει ένα είδος γκέτο. Υπάρχει έκθεση της Αστυνομίας που μιλά για διακίνηση ναρκωτικών και όπλων, για υπόδικους που κρύβονται εκεί κι όλα αυτά στην καρδιά της πόλης μας. Η πολιτεία έχει αφήσει το πρόβλημα να κακοφορμίσει: δεν κόβει το νερό και το ρεύμα, δεν συλλέγει τους οικίσκους. Και ο δήμος, που παραχώρησε την έκταση, βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα που δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να αντιμετωπίσει».

Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΥΑΣ), το στρατόπεδο Καποτά είναι ο μόνος καταυλισμός σεισμοπλήκτων που έχει απομείνει σε λειτουργία, με περίπου 900 κοντέινερ. Συνολικά στον χώρο του τμήματος διαχείρισης λυόμενων οικίσκων της ΥΑΣ στον Ασπρόπυργο βρίσκονται περίπου 1.000 οικίσκοι προς επισκευή, ακόμα 2.000-3.000 προς καταστροφή (οδηγούνται στον ΟΔΔΥ για ανακύκλωση) και μόλις 100-150 διαθέσιμοι να καλύψουν ανάγκες (μετά και τη διάθεση, προσφάτως, 300 οικίσκων για τις εγκαταστάσεις προσωρινής κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα).

Δεύτερος διαγωνισμός

Για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το υπουργείο Υποδομών πρόκειται να προκηρύξει και δεύτερο διαγωνισμό (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ) για την επισκευή όσων περισσοτέρων οικίσκων είναι δυνατόν. Προ μηνών είχε προκηρυχθεί μικρότερος διαγωνισμός (300.000 ευρώ) με το ίδιο αντικείμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή