ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αδικαιολόγητα ποσά και περιουσία

Σημαντικά ποσά, που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματα του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αλλά και κρίσιμα ευρήματα από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του περιλαμβάνονται στο πόρισμα – καταπέλτη της εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.

Ειδικότερα, το πόρισμα αναφέρει επί λέξει για τον Αγγελο Φιλιππίδη, πως «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι διαθέτει χρηματικά ποσά σε τόπους και σε μορφή που δεν είναι ακόμα γνωστή, καθώς προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση για το οικονομικό έτος 2011 και εξής, ότι διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό».

Επίσης στο πόρισμα η εισαγγελέας, παραθέτοντας συγκεκριμένα ποσά που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από τα εισοδήματά του σε συγκεκριμένους λογαριασμούς, καταγράφει την εκτίμηση ότι τα «γκρίζα» περιουσιακά του στοιχεία αποτελούσαν την «προπαρασκευή για τη διαφυγή του στο εξωτερικό σε χρόνο που ο ίδιος θα αποφασίσει». Σε άλλο σημείο του πορίσματος, η κ. Παπανδρέου τονίζει ότι τα στοιχεία εις βάρος του Φιλιππίδη είναι ισχυρά και τον καθιστούν όχι μόνον ύποπτο να διαφύγει στο εξωτερικό, αλλά είναι ικανά «και να οδηγηθεί στη φυλακή».

Ειδικότερα από το άνοιγμα λογαριασμών –συνολικά έξι που καταγράφονται ένας προς έναν στο πόρισμα– προκύπτουν καταθέσεις και εμβάσματα κυρίως τα τελευταία χρόνια που ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ.

Συμπερασματικά, η εισαγγελέας αναφέρει ότι «από τον έλεγχο των ανωτέρω τραπεζικών λογαριασμών του Αγγελου Φιλιππίδη προκύπτει ότι από το έτος 2008 ώς το 2012, αυτοί (οι λογαριασμοί οι οποίοι και αναφέρονται λεπτομερώς) έχουν τροφοδοτηθεί με σημαντικά ποσά, ορισμένα από τα οποία δεν μπορούν να διασταυρωθούν με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στις φορολογικές δηλώσεις των οικείων ετών, ενώ επιπρόσθετα έχουν μέχρι σήμερα άγνωστη προέλευση».

Αποτιμώντας μάλιστα το σύνολο της δραστηριότητάς του, η εισαγγελέας στο πόρισμά της με έμφαση σημειώνει ότι ο Αγγελος Φιλιππίδης εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του στο Τ.Τ. τελικώς κατόρθωσε «να επαυξήσει την περιουσία τρίτων προσώπων (Λαυρεντιάδη, Γριβέα και Κοντομηνά) προς την κατεύθυνση δημιουργίας πλούτου σε αυτούς, βλάπτοντας την περιουσία του Δημοσίου».