Ενας «γάμος» πολύ διαφορετικός στον Κορυδαλλό

Ενας «γάμος» πολύ διαφορετικός στον Κορυδαλλό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «ισορροπία» στο εσωτερικό του Κορυδαλλού έχει από καιρό χαθεί. Οι σωφρονιστικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την έκρυθμη κατάσταση και για το «πάντρεμα» των τρομοκρατών με τους ποινικούς, ήδη από το 2011, μετά τη συνδρομή των «Πυρήνων» στην παρ’ ολίγον απόδραση Βλαστού.

Χαρακτηριστικό είναι πως μόλις λίγες εβδομάδες πριν από το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, που πήρε ανεξέλεγκτη τροπή, στις 13 Δεκεμβρίου, επτά μέλη των «Πυρήνων» επιτέθηκαν και ξυλοκόπησαν επιδεικτικά στο προαύλιο έναν φύλακα, ως αντίποινα γιατί την προηγούμενη ημέρα δεν είχε… χτυπήσει την πόρτα του κελιού τους πριν μπει μέσα.

Ο αρμόδιος υπουργός είχε τότε ενημερωθεί για το συμβάν, αλλά και για τη δυσκολία των υπαλλήλων να χειριστούν τους συγκεκριμένους κρατουμένους.

Η πρώτη άδεια χορηγήθηκε στον Χριστόδουλο Ξηρό τον Σεπτέμβριο του 2012. Τότε, αστυνομικό κλιμάκιο είχε εγκατασταθεί έξω από το σπίτι της οικογενείας του, καθώς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Μπορώ να πάω να κάνω μια βουτιά στη θάλασσα;», είχε παρακαλέσει τους αστυνομικούς, για να λάβει αρνητική απάντηση.

Εβαλε φωτιά στο κελί

Δεν είχε δείξει να δυσαρεστείται τότε.Ισως γιατί ήξερε καλά πως με λίγη υπομονή όλα θα τα κατάφερνε… Ολοι έχουν να θυμούνται στον Κορυδαλλό την πίεση που είχε ασκήσει στη Διεύθυνση των φυλακών πριν από τρία χρονια, όταν προσπαθούσε να μεταφερθεί από τις απομονωμένες γυναικείες φυλακές όπου βρίσκονταν τότε όλοι οι κρατούμενοι της 17Ν. Επέμενε ότι κάτι εξανθήματα που είχε βγάλει στο σώμα είχαν προκληθεί από την έλλειψη ήλιου και την υγρασία στην υπόγεια πτέρυγα. Η αντίδρασή του ήταν τόσο έντονη στις αρνητικές απαντήσεις που λάμβανε, που μια μέρα έβαλε φωτιά στο κελί του.

Μπορεί με αυτήν την πράξη του να καθυστέρησε η χορήγηση άδειας για δύο χρόνια, κατάφερε όμως αυτό που ήθελε και μεταφέρθηκε στην Ε΄ πτέρυγα των δικαστικών φυλακών, όπου εκρατείτο μέχρι και την Πρωτοχρονιά με ιδιαίτερη –όπως προκύπτει πλέον εκ των πραγμάτων– άνεση κινήσεων.

Εντύπωση είχε προκαλέσει τον Σεπτέμβριο του 2012, κοντά στις ημέρες εκείνης της άδειας, το γεγονός ότι δεν είχε διαμαρτυρηθεί ούτε είχε ζητήσει να μεταφερθεί σε άλλη πτέρυγα μετά την εξέγερση μουσουλμάνων κρατουμένων. Τότε, μετά τη λήξη των επεισοδίων, σωφρονιστικοί που είχαν ανησυχήσει ιδιαιτέρως για τη σωματική του ακεραιότητα τον είχαν βρει αμπαρωμένο πίσω από την πόρτα του κελιού που είχε φράξει ο ίδιος με τα λιγοστά έπιπλα του κελιού και τις ξύλινες κατασκευές του.

Επτά άδειες

Τους τελευταίους 18 μήνες ο Ξηρός έχει λάβει συνολικά επτά άδειες, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας που έληγε την περασμένη Τετάρτη. Οπως εξηγούν υπάλληλοι των φυλακών, από τη στιγμή που κρατούμενοι της τρομοκρατίας δεν έχουν εξαιρεθεί από τον θεσμό των αδειών (οι μόνοι που είχαν εξαιρεθεί με ειδικό Προεδρικό Διάταγμα ήταν οι πρωταίτιοι της χούντας), τότε τυπικά κρατούμενοι όπως ο Ξηρός, που έχει καταδικαστεί το 2002 σε έξι φορές ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη, δικαιούνται κάνονικά άδεια εφόσον πληρούν κάποιες τυπικές προϋποθέσεις.

Το κατά πόσον οι πρόσφατες δηλώσεις Ξηρού μέσα από τη φυλακή για μάχη ενάντια στη Χρυσή Αυγή στους δρόμους ή οι επαφές που είχε ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα τόσο μέσα όσο και έξω από τη φυλακή έπρεπε να είχαν αξιολογηθεί διαφορετικά για τη χορήγηση της άδειας, είναι μια άλλη –ιδιαίτερα κρίσιμη– συζήτηση, που σίγουρα όμως δεν βαρύνει μόνο τα τρία μέλη του συμβουλίου που χορήγησαν την άδεια.

Τις τελευταίες ημέρες, οι επαφές αυτές έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών με την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν τόσο στον εντοπισμό του Χρ. Ξηρού όσο και στη διαλεύκανση των όποιων σχεδίων του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή