Αύξηση κρουσμάτων στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

Αύξηση κρουσμάτων στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται τα κρούσματα στις δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και στο ΚΥΤ της Μόριας, με αποτέλεσμα το υπουργείο Μετανάστευσης να έχει αποφασίσει περιορισμό της κινητικότητας των μεταναστών που διαμένουν σε αυτές. Τα θετικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Μόρια, στο ΚΥΤ στη Λέσβο, έφτασαν τα 35, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης 2.000 δειγμάτων που έχουν ληφθεί από τη δομή, 1.900 από τους διαμένοντες και 100 από το προσωπικό. Υπό υγειονομικό αποκλεισμό έχουν τεθεί από την αρχή της εβδομάδας έως και τις 21 Σεπτεμβρίου με ΚYA οι δομές φιλοξενίας σε Σχιστό (1 κρούσμα), Μαλακάσα (3 κρούσματα) και Ελαιώνα (2 κρούσματα), ωστόσο η ιχνηλάτηση συνεχίζεται. Παράλληλα, συνεχίζεται η καραντίνα στο ΚΥΤ που βρίσκεται στο Φυλάκιο του Εβρου και στη δομή φιλοξενίας στα Οινόφυτα, η οποία είχε αποφασιστεί την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η εφαρμογή υγειονομικού αποκλεισμού σημαίνει ότι όσοι φιλοξενούνται στις δομές δεν έχουν δικαίωμα να εξέλθουν εκτός του χώρου που καθορίζεται περιμετρικά, αλλά παράλληλα απαγορεύεται να εισέλθει στη δομή και οποιοσδήποτε εκτός του διοικητή και των εργαζομένων. Επιπλέον, χρειάζεται να ληφθεί μέριμνα για την ικανοποίηση των αναγκών τροφής και περίθαλψης όσων θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στις δομές. Πάντως, πηγές του υπ. Μετανάστευσης ανέφεραν ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευθεί ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο, δεδομένου ότι ο ιός «έρχεται απέξω εντός των δομών». Οπως επεσήμαναν, «στη Μυτιλήνη, από τα θετικά κρούσματα και τους θανάτους που έχουν σημειωθεί, είναι δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα».    

To υπ. Μετανάστευσης τους τελευταίους μήνες, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποσυμφόρησης των ΚΥΤ των νησιών, έχει μεταφέρει στην ενδοχώρα όσους έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες. Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο μεταφέρθηκαν από τα νησιά στην ενδοχώρα 3.028 άτομα –κυρίως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες–, ενώ από τον Μάιο έως το τέλος Αυγούστου συνολικά από τα νησιά του Αιγαίου μεταφέρθηκαν 15.760. Ωστόσο, το επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο, αναμένεται να σταματήσουν οι μετακινήσεις εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρετικά μειωμένες ήταν οι ροές μεταναστών στα νησιά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές: τον Αύγουστο μεταφέρθηκαν 1.060 άτομα από τα νησιά, τον Ιούλιο 563, τον Ιούνιο 453.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή