«Ομάδα κρούσης» στα σχολεία

«Ομάδα κρούσης» στα σχολεία

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων «έκλεισε» η εβδομάδα, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 287 νέους φορείς. Εξ αυτών, δεκαπέντε κρούσματα είναι «εισαγόμενα». Την πρωτοκαθεδρία διατηρεί η Αττική με 158 κρούσματα. Ακολουθούν η Θεσσαλονίκη με 19 κρούσματα, η Πέλλα με 18, η Πιερία με 14 και η Κοζάνη με επτά. Τα υπόλοιπα εντοπίζονται διάσπαρτα σε όλη τη χώρα, ενώ έξι είναι υπό διερεύνηση.  

«Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η αύξηση των ασθενών σε ΜΕΘ, που έφθασαν τους 52», σχολίασε χθες κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής κ. Γκίκας Μαγιορκίνης. Επισημαίνεται ότι κατεγράφησαν και τρεις νέοι θάνατοι το προηγούμενο 24ωρο.

«Από την αρχή της πανδημίας είχαμε διαπιστώσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φορέων δεν μεταδίδει τον ιό, όμως υπάρχει ένα 20% που το μεταδίδει πολύ δυναμικά και αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να ανατρέψει την επιδημιολογική εικόνα από τη μία μέρα στην άλλη». Πρόκειται για συρροές με τοπικό χαρακτήρα. Ενδεικτικά, «αυτό συνέβη στη Γερμανία σε ένα εργοστάσιο παραγωγής κρέατος», υπενθύμισε ο ίδιος, «τώρα οι επιδημιολογικές ομάδες αναζητούν τις συνθήκες εκείνες που επιτείνουν τη μετάδοση». 

Σχετικά με την αναστολή των δοκιμών του εμβολίου της Οξφόρδης ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε: «Πρόκειται για μια “διπλά τυφλή” μελέτη, έτσι ονομάζεται δηλαδή η μεθοδολογία που ακολουθείται· ούτε ο γιατρός ούτε ο συμμετέχων γνωρίζουν αν του έχει χορηγηθεί το υπό εξέταση εμβόλιο ή placebo». Αν εμφανιστεί μια σοβαρή επιπλοκή, «τη διερευνά μια ανεξάρτητη επιτροπή». Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται πλήρη διακοπή των εργασιών, απλώς μια μικρή καθυστέρηση, που διασφαλίζει τη διαφάνεια και την ασφάλεια του εγχειρήματος. 

Κρίσιμη κρίνεται από την Πολιτική Προστασία η επιδημιολογική εικόνα στους Δήμους Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς. «Πρόκειται για τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων με πολλαπλές επαφές διάσπαρτες στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα. 

Τα τοπικά περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν εσχάτως παραμένουν σε ισχύ στη Λέσβο, τη Μύκονο, τη Ζάκυνθο, τη Χαλκιδική κ.α., αίρονται όμως οι απαγορεύσεις στην Πάρο και την Αντίπαρο, «όπου σημειώθηκε σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής της εικόνας». 

Τη σύσταση μιας «ομάδας κρούσης», στην οποία θα συμπράξουν ο ΕΟΔΥ, η Πολιτική Προστασία, το υπουργείο Υγείας και Παιδείας, προανήγγειλε ο κ. Χαρδαλιάς. Η περίφημη Task Force θα διαχειρίζεται κρούσματα στη σχολική κοινότητα και θα είναι στη διάθεση του κοινού από τη Δευτέρα το πρωί στους αριθμούς 213-15.10.984/85/86. 

«Κάθε σχολική μονάδα θα έχει έναν υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19», εξήγησε χθες η κ. Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ, «αυτός θα εκπαιδεύει το προσωπικό για την αναγνώριση ύποπτων κρουσμάτων, θα ενημερώνει τους γονείς, ενώ θα διατηρεί αρχείο απουσιών που σχετίζονται με κρούσμα». Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος μαθητή, θα απομονώνεται αμέσως σε ειδικά διαμορφωμένο και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι να έρθει η οικογένειά του να τον παραλάβει. Στη συνέχεια, ο μαθητής θα επισκέπτεται τον ιατρό του και εκείνος θα κρίνει την αναγκαιότητα διεξαγωγής τεστ. Μέχρι να βγουν τα αποτέλεσμα, ο μαθητής θα παραμένει σε απομόνωση στο σπίτι, ενώ το σχολείο θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά». «Αν βγει θετικό, πρέπει να ενημερώσει το σχολείο αλλά και τους υπευθύνους των απογευματινών δραστηριοτήτων του», σημειώνει η ίδια. «Ως στενές επαφές παιδιού θεωρούνται όλοι οι συμμαθητές του τμήματος και οι συνεπιβάτες στο σχολικό, ενώ του δασκάλου όλοι οι μαθητές του», διευκρινίζει η ίδια. Κρίσιμο είναι το 48ωρο πριν από την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων: πού και με ποιους ήταν το παιδί που επιμολύνθηκε; 

Η εγκύκλιος του υπουργείου συστήνει τη χρήση πάνινης μάσκας, ωστόσο αν ο θεράπων ιατρός ή η οικογένεια επιθυμεί για λόγους ασφαλείας το παιδί να μεταβαίνει με ιατρική μάσκα, μπορεί. 

Πληροφορίες

«Κατασκευάσαμε μια νέα ιστοσελίδα, mathainoumeasfaleis.gov.gr, όπου διατίθενται πληροφορίες και οδηγίες, όπως και αντίστοιχη τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονική διεύθυνση», σημείωσε η υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, «δημιουργήσαμε επίσης video, τα οποία με εύληπτο τρόπο εξηγούν τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς στους μικρούς μαθητές». Οπως τόνισε η υπουργός, «ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουν σχολεία και τμήματα, είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό». Σε αυτή την κατεύθυνση κατατίθεται ειδική νομοθετική ρύθμιση που αφορά τη μεμονωμένη αναστολή λειτουργίας σχολείων. Ταυτόχρονα, υπουργείο Εσωτερικών και Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος διαθέτουν ένα επιπλέον κονδύλι για την ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας των σχολικών μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή