Υπερπροσπάθεια για την έγκαιρη διανομή μασκών

Υπερπροσπάθεια για την έγκαιρη διανομή μασκών

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία προς τον προορισμό τους, δηλαδή τα σχολεία, βρίσκονται οι μάσκες για μαθητές και προσωπικό, δύο μόνο 24ωρα πριν από το πρώτο κουδούνι. Ωστόσο, μέχρι την τελευταία στιγμή παρουσιάζονται δυσκολίες.

Ενας ανάδοχος δεν εμφανίστηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, δηλαδή χθες το πρωί για την παράδοση του αριθμού των μασκών για τις οποίες είχε δεσμευθεί, με αποτέλεσμα να «λείπουν» από το σύνολο. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, είναι δυνατόν να βρεθούν άμεσα. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η δήλωση του κ. Παπαστεργίου στην «Κ»: «Γίνεται μια υπερπροσπάθεια για να είναι οι μάσκες τη Δευτέρα το πρωί στα σχολεία.

Η ΚΕΔΕ έκανε ό,τι πρέπει σε κάθε βήμα της διαδικασίας συμπεριλαμβανομένου του ποιοτικού ελέγχου των δειγμάτων πριν αποσταλούν. Η αλήθεια είναι ότι ο ρυθμός παραγωγής μασκών στην Ελλάδα είναι μικρότερος από ό,τι περιμέναμε, με αποτέλεσμα να γίνουν εισαγωγές και να προκληθούν αρρυθμίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Πιστεύω ότι με τις προσπάθειες των δημοτικών αρχών και των δημοτικών υπαλλήλων θα φέρουμε εις πέρας με επιτυχία αυτό το πολύ δύσκολο έργο». 

Στην Περιφέρεια

Ηδη μάσκες έχουν αποσταλεί στα νησιά (ακόμα και απομακρυσμένα όπως Γαύδος και Οινούσσες), στην Κρήτη, την Ηπειρο, την Αν. Μακεδονία, τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, τη Θράκη. Εως χθες το βράδυ αναμενόταν να αποσταλούν σε Πελοπόννησο και Στερεά Ελλάδα, ενώ σήμερα το μεσημέρι θα αποσταλούν σε Θεσσαλία και Αττική. Στη συνέχεια βέβαια οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν τη διανομή στα σχολεία. 

Σύμφωνα με το σχέδιο για τη διανομή μασκών στα σχολεία, μεγάλοι δήμοι της χώρας θα μεταβούν με ίδιες δυνάμεις στις αποθήκες των εργοστασίων που έχουν προκριθεί για την προμήθεια ή σε άλλα σημεία συγκέντρωσης του υλικού και στη συνέχεια θα τις μοιράσουν στα σχολεία. Σε 226 δήμους της χώρας οι μάσκες θα μεταφερθούν με κούριερ, ενώ προτεραιότητα έχει δοθεί σε ακριτικές περιοχές όπου η πιθανότητα να προκύψουν δυσκολίες είναι μεγαλύτερη. 

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πάντως φαίνεται ότι η τελική «μοιρασιά» θα πραγματοποιηθεί το… ξημέρωμα της Δευτέρας, καθώς αρκετοί διευθυντές φάνηκαν απρόθυμοι να μεταβούν στα σχολεία την Κυριακή. 

Εναλλακτικό σχέδιο

Ο Δήμος Αθηναίων, ως ο μεγαλύτερος της χώρας, έχει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερη πρόκληση, να μοιράσει τις μάσκες σε 280 κτιριακά συγκροτήματα. Εως χθες το βράδυ οι υπηρεσίες του δήμου είχαν ειδοποιηθεί ότι θα παραλάβουν τις μάσκες από το ΚΤΕΛ στην οδό Λιοσίων σήμερα. Πηγές του δήμου ανέφεραν ότι σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προμηθεύσει ο ίδιος τους μαθητές με μάσκες για την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων τουλάχιστον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή