Ν. Μηταράκης: Μέσα στην εβδομάδα η μεταφορά έως και 12.000 μεταναστών στο Πεδίο Βολής

Ν. Μηταράκης: Μέσα στην εβδομάδα η μεταφορά έως και 12.000 μεταναστών στο Πεδίο Βολής

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην εβδομάδα θα υπάρχει η δυνατότητα μετεγκατάστασης έως και 12.000 αιτούντων άσυλο στη νέα προσωρινή δομή στο Πεδίο Βολής. Ήδη έχουν τοποθετηθεί σκηνές με 5.000 κρεβάτια και οι προετοιμασίες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ενώ έχουν προβλεφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας όπως ανέφερε ο Νότης Μηταράκης. Στόχος είναι να μεταφερθούν το σύνολο των ατόμων που διέμεναν στην Μόρια. 

Μιλώντας το πρωί στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά FM 90,1», ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε πως «η εγκατάσταση στη νέα δομή δεν είναι προαιρετική, αλλά υποχρεωτική». Όπως είπε όταν κάποιος εισέρχεται στη χώρα είναι υποχρεωμένος να σέβεται τους νόμους της. «Καμία παραβατική συμπεριφορά και ασέβεια προς το κράτος υποδοχής δεν θα γίνει ανεκτή» διεμήνυσε.  

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη από την αρχή του χρόνου έχουν μειωθεί οι ροές κατά 80%. «Κάναμε με οργανωμένο τρόπο την μεγαλύτερη αποσυμφόρηση που έγινε μέχρι σήμερα» είπε, προσθέτοντας ότι όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας, αυτοί θα μετακινηθούν και θα λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. «Από κει και πέρα δεν θα επιτρέψουμε σε λίγους -τους οποίους η αστυνομία τους ξέρει πολύ καλά- να δημιουργούν προβλήματα. Η παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο νησί, δείχνει την μεγάλη σημασία που δίνει η Ελληνική Πολιτεία στο να μην επιτρέψουμε φαινόμενα μη σεβασμού της Ελληνικής νομοθεσίας» ξεκαθάρισε.  

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι «υπό καθεστώς εκβιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φύγουν οι υπερδραστήριοι μετανάστες – για να δανειστώ την φράση του πρωθυπουργού- που σχετίζονται και με την φωτιά που μπήκε».  Η υπηρεσία ασύλου λειτουργεί κανονικά και συνεχίζει, όπως ανέφερε ο κ. Μηταράκης, «να εξετάζει αιτήματα στέλνοντας και ένα μήνυμα στους λίγους που δημιουργούν προβλήματα, ότι όποιος θέλει να φύγει από εκεί θα πρέπει να πάει κανονικά με την προβλεπόμενη διαδικασία ασύλου και μόνο αν έχει θετική απόφαση θα μπορέσει να φύγει». 

Επισημαίνεται ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου στην Λέσβο η Υπηρεσία ασύλου ξεκινά τηλεσυνεντεύξεις αποκλειστικά και μόνο για όσους βρίσκονται μέσα στη νέα προσωρινή δομή του Πεδίου Βολής, ενώ όλα τα προηγούμενα ραντεβού ακυρώνονται. 

Ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι «μόνιμη δομή θα υπάρξει στη Λέσβο». «Είναι ευθύνη της πολιτείας να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς των νησιών, αλλά και να προστατεύσει συνολικά την χώρα με την μείωση των μεταναστευτικών ροών» κατέληξε. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή