ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ελληνίδα πολιτογραφήθηκε και επισήμως η Βικτόρια Χίσλοπ (βίντεο)

ellinida-politografithike-kai-episimos-i-viktoria-chislop-vinteo-561082243

Και επισήμως πολιτογραφήθηκε ως Ελληνίδα η Βρετανίδα συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος του έργου της στην προβολή της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού. Η τελετή της τιμητικής πολιτογράφησης έλαβε χώρα στο υπουργείο Εσωτερικών, με την συγγραφέα να ορκίζεται ενώπιον του γενικού γραμματέα Ιθαγένειας Αθανάσιο Μπαλέρμπα. Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απουσίαζε από την τελετή ορκωμοσία για λόγους υγείας.

«Είναι, σήμερα, μία πάρα πολύ σημαντική ημέρα, γιατί για πολλά χρόνια έχω αγαπήσει την Ελλάδα. Αυτό δεν είναι μυστικό, που αγαπάω τους ανθρώπους, το τοπίο, την κουλτούρα, όλα αυτά. Αυτό δεν είναι δύσκολο, να αγαπήσω την Ελλάδα έτσι, αλλά λένε οι άνθρωποι ότι η Ελλάδα είναι κάτι πιο πολύ από αυτό. Το σημαντικό είναι να αγαπήσουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα, όχι μόνο την ομορφιά. Κι εγώ, εδώ και πολλά χρόνια, αγαπάω όλη την Ελλάδα και η καρδιά μου είναι εδώ. Στο μέλλον θα συνεχίσω να υποστηρίζω την Ελλάδα, όπως τώρα. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ μεγάλη τιμή σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά η συγγραφέας μετά την ορκωμοσία της.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο της τελετής, ο κ. Μπαλέρμπας προσέφερε στην κ. Χίσλοπ εκ μέρους του υπουργού Εσωτερικών, μια σύνθεση γλυπτού από το Μουσείο Μπενάκη, ένα μαρμάρινο σύμπλεγμα χεριών, σπάραγμα από τη σκηνή δεξίωσης αττικού επιτύμβιου ανάγλυφου (325-300 πΧ).

Στην κάρτα του κ. Θεοδωρικάκου που συνόδευε το δώρο προς την κ. Χίσλοπ, αναγράφονταν τα εξής: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη το γεγονός της απονομής σε εσάς της ελληνικής ιθαγένειας για όλο τον Ελληνισμό. Χαίρομαι πολύ διότι είμαι σίγουρος ότι πλέον απευθύνομαι επίσημα σε μια πρέσβειρα του Ελληνισμού, παγκόσμια. Έχοντας προσφάτως διαβάσει το βιβλίο σας “Όσοι αγαπιούνται”, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αγαπιέστε πολύ και από πολλούς».

Η κ. Χίσλοπ δεν έκρυψε τη συγκίνησή της, τόσο από τον συμβολισμό του δώρου που της προσέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, όσο και από το περιεχόμενο της κάρτας που τη συνόδευε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευκαιρία αναγνώρισης των ανθρώπων που είναι Έλληνες στην καρδιά

ellinida-politografithike-kai-episimos-i-viktoria-chislop-vinteo0
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με τη βραβευμένη συγγραφέα και δημοσιογράφο Βικτόρια Χίσλοπ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την πολιτογράφησή της ως Ελληνίδα πολίτη. (Φωτ. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Μετά το πέρας της τελετής, η διεθνούς φήμης συγγραφέας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος την υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. «Θέλω να σε ευχαριστήσω και για όλη την στήριξη την οποία παρείχες στην Ελλάδα, μέσα από τα γραπτά σου, μέσα από τα λόγια σου, μέσα από την κινητοποίηση ανθρώπων της τέχνης, της επιστήμης, του πολιτισμού, για να στηρίξουν τα ελληνικά δίκαια, ειδικά σε αυτήν την δύσκολη συγκυρία, αλλά πάνω απ όλα για την αγνή σου αγάπη για την Ελλάδα, η οποία νομίζω ότι αποτυπώνεται σε ό,τι κάνεις και σε ό,τι γράφεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η καταξιωμένη συγγραφέας, η οποία πληροφορήθηκε πρόσφατα μέσω τηλεφώνου από τον κ. Μητσοτάκη την είδηση για την απόκτηση -τιμής ένεκεν- της ελληνικής ιθαγένειας, δώρισε στον πρωθυπουργό ένα αντίτυπο του τελευταίου βιβλίου της με τίτλο «Όσοι Αγαπιούνται», λέγοντας του ότι εδώ και πολύ καιρό αισθανόταν Ελληνίδα. Η κ. Χίσλοπ τόνισε ότι η ίδια αγαπά πάντα την Ελλάδα. «Αγαπάω την Ελλάδα και με τα προβλήματα, τις δυσκολίες, όχι μόνο την ομορφιά. Αγαπάω τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά.

«Για εμάς, η διαδικασία της τιμητικής σου πολιτογράφησης είναι ακριβώς μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι είναι Έλληνες στην καρδιά. Και σίγουρα εσύ το αποδεικνύεις και με το παραπάνω», σημείωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.