Εννέα μέτρα για τους πληγέντες

Εννέα μέτρα για τους πληγέντες

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησε πίσω της η έντονη κακοκαιρία με την ονομασία «Ιανός» εξήγγειλε, χθες, ο Στέλιος Πέτσας, ένα 24ωρο πριν από την επίσκεψη του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα βρεθεί σήμερα στην Καρδίτσα για να κάνει αυτοψία στις πληγείσες περιοχές. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε πως οι περιοχές που επλήγησαν κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και άμεσα λαμβάνονται 9 μέτρα. 

Πρώτον, αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών, βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα, για έξι μήνες. 

Δεύτερον, χορηγείται ενίσχυση 600 ευρώ σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του. Επιπλέον, 600 ευρώ στις πολύτεκνες οικογένειες και επιπλέον 600 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Επίσης, παρέχεται ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό, για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσας οικίας και ειδική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν κάποιας μορφής αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. 

Τρίτον, διατίθεται άμεσα 1 εκατ. ευρώ σε κάθε δήμο που έχει πληγεί, για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών θα δια-θέσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τις απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις στους πληγέντες δήμους, για την αποκατάσταση των υποδομών που έχουν καταστραφεί. 

Τέταρτον, προχωράει άμεσα, μέσω του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των ζημιών, ώστε να δοθούν οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που έχουν πληγεί. 

Πέμπτον, χορηγείται έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση, με τη μορφή επιδόματος, 5.000 ευρώ, για τα πληγέντα φυσικά πρόσωπα ανά κατοικία και 8.000 ευρώ για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ανά πληγείσα επιχείρηση. 

Εκτον, προβλέπεται επιχορήγηση επιχειρήσεων ύψους 30%-70% της ζημίας για κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα φορτηγά αυτοκίνητα. 

Εβδομον, παρέχεται στεγαστική συνδρομή σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, για την αποκατάσταση κτιρίων και κτιριακών εγκαταστάσεων, που καλύπτει το σύνολο της εκτιμηθείσας ζημίας, με δωρεάν κρατική αρωγή 60% και άτοκο δάνειο 40%. 

Ογδοον, δρομολογείται, ύστερα από συνεννόηση με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών, αναστολή ή ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων στους πολίτες των δήμων που έχουν πληγεί και ένατον, εντάσσονται στον 4ο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής, επιχειρήσεις των δήμων που έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτούνται ως προϋπόθεση η μείωση ποσοστού τζίρου και η χρήση ταμεια-
κής μηχανής.

Πολιτική κόντρα

Την ίδια ώρα, με φόντο την τεράστια καταστροφή στην Καρδίτσα ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ των κομμάτων. Στην επίθεση του Αλέξη Τσίπρα, που έκανε λόγο από την Καρδίτσα για «ασπιρίνες», απάντησε σε πολύ υψηλούς τόνους η Νέα Δημοκρατία. Το κυβερνών κόμμα, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας βρήκε τον δρόμο για την Καρδίτσα «καθώς επί της διακυβέρνησής του 4,5 χρόνια την είχε ξεχάσει και θυμήθηκε να την επισκεφθεί μόνο προεκλογικά στις 17 Μαΐου 2019». Παράλληλα, εστιάζει στη φράση του για διαχρονικές ευθύνες, λέγοντας πως «ξέχασε ότι αυτός κυβερνούσε επί 4,5 χρόνια». 

Τέλος, σε συνέχεια των οδηγιών του πρωθυπουργού για άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των πληγέντων δήμων το υπουργείο Εσωτερικών επιχορήγησε άμεσα με 27.900.000 ευρώ σε 19 δήμους και 3 Περιφέρειες της χώρας για την αποκατάσταση ζημιών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην Καρδίτσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή