Συναγερμός και αγωνία για Άγιον Όρος

Συναγερμός και αγωνία για Άγιον Όρος

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αρκετή για να πεισθεί η ηγεσία των Αγιορειτών μοναχών να προχωρήσει σε ολιγοήμερη «καραντίνα» της μοναστικής πολιτείας, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, που έως χθες είχε επιφέρει τουλάχιστον δέκα κρούσματα, τα οποία δεν αποκλείεται να αυξηθούν με τη γνωστοποίηση, σήμερα, των αποτελεσμάτων των τεστ που με δυσκολίες διενεργεί από χθες κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε μοναστήρια, σκήτες και κελιά.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις Καρυές με τη συμμετοχή του κ. Τσιόδρα, του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας, η πρόταση της πολιτείας για δεκαπενθήμερη απαγόρευση κάθε μετακίνησης προς και από το Ορος δεν έγινε αποδεκτή από τους Αγιορείτες.

Αντί αυτής, η Ιερά Κοινότητα κοινοποίησε εγκύκλιο με την οποία επιτρέπει την είσοδο μέχρι δέκα προσκυνητών ημερησίως για καθένα από τα είκοσι μοναστήρια, πέντε για κάθε σκήτη και δύο για έκαστο από τα διακόσια περίπου κελιά, ησυχαστήρια και καλύβες, δίχως σε αυτά τα πλαφόν να συμπεριλαμβάνονται οι μοναχοί που μπαινοβγαίνουν στον Αθω.

Οι επισκέπτες θα πρέπει, με βάση την εγκύκλιο, να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού και δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις τους στα καθιδρύματα, απαγόρευση από την οποία εξαιρούνται οι Αγιορείτες μοναχοί, οι οποίοι θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Μολονότι δεν εκφράστηκαν, ανοιχτά τουλάχιστον, συγκρουσιακές διαφωνίες, υπήρξε απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης της διασποράς, κυρίως στη λήψη δραστικών μέτρων με αποκλεισμό της χερσονήσου, όπως πρότεινε η πολιτεία.
«Με τα μέτρα της εγκυκλίου θα μπορούν να έρχονται καθημερινά τουλάχιστον επτακόσιοι με οκτακόσιοι κοσμικοί, άρα και πάλι είμαστε σφόδρα εκτεθειμένοι», έλεγε στην «Κ» Αγιορείτης μοναχός.

Στην κορυφή του Αθω, πάντως, άρχισαν να συγκεντρώνονται ανησυχητικά «σύννεφα κορωνοϊού». Εως χθες ήταν γνωστό ότι τουλάχιστον δέκα μοναχοί, οκτώ στη Μονή Αγίου Παύλου, ένας στη Χελανδαρίου και ένας στη Λακοσκήτη, είχαν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων ένας 85χρονος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στη Θεσσαλονίκη (νοσοκομείο «Παπανικολάου»).

Αργά το βράδυ, ωστόσο, έγινε γνωστό ότι άλλοι τρεις μοναχοί, στη σκήτη Δογορόβιτσα, που ανήκει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος, βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενισχύοντας τους φόβους περί εκτεταμένης διασποράς του ιού στην Αθωνική Πολιτεία.

Βάσει των έως τώρα στατιστικών στοιχείων, το Aγιον Oρος, με 2.000 μοναχούς, είναι αναλογικά πρώτο σε κρούσματα στην ελληνική επικράτεια.

Με ενδιαφέρον αναμένονται τα σημερινά αποτελέσματα των τεστ που πραγματοποιεί από χθες το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, όχι πάντως χωρίς δυσκολίες, καθώς δεν ήταν λίγοι οι μοναχοί που έδειχναν απρόθυμοι να υποβληθούν σε έλεγχο, έχοντας εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση για την COVID-19, με μια ισχυρή πτέρυγα της «ιερής δημοκρατίας» να πιστεύει ότι πρόκειται περί παγκόσμιας συνωμοσίας.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν στην «Κ» πηγές στις Καρυές, όταν ο κ. Τσιόδρας και οι εκπρόσωποι της πολιτείας επισκέφθηκαν τους μαθητές στην Αθωνιάδα Σχολή, ήταν αρκετοί εκείνοι που τους είπαν ότι, κατόπιν σύστασης των πνευματικών τους (μοναχών), δεν προτίθενται να φορέσουν μάσκα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ως ενδεικτικό της απροθυμίας μελών της ηγεσίας να συνεργαστούν με την πολιτεία το γεγονός ότι χθες, στη συνεδρίαση της Ιεράς Επιστασίας, οι τρεις από τους πέντε που απαρτίζουν το όργανο ήταν αντίθετοι στο να επιτραπεί η προσγείωση του ελικοπτέρου με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Παπαγεωργίου στις Καρυές και χρειάστηκε να ασκηθούν ισχυρές πιέσεις ώστε να αποτραπεί μια τέτοια ακραία πράξη διαφωνίας.    

Η σημερινή μέρα θεωρείται κρίσιμη καθώς, εάν τα τεστ δείξουν εξάπλωση της διασποράς, εκ των πραγμάτων θα αναγκαστεί η πολιτεία να λάβει αυστηρά μέτρα τόσο για την προστασία της υγείας και της ζωής των μοναχών όσο και για τη διεθνή εικόνα του Αγίου Oρους.

Επίσκεψη Μισούστιν

Για αύριο είναι προγραμματισμένη η έλευση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν για ανεπίσημη επίσκεψη στο Αγιον Ορος με πολυμελή συνοδεία. Με βάση το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί τις μονές Παντελεήμονος και Φιλοθέου, αλλά και τις Καρυές. Τα πάντα, όμως, θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο θέμα του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή