ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανένα θετικό τεστ κορωνοϊού στο Αγιον Ορος

kanena-thetiko-test-koronoioy-sto-agion-oros-561090373

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των τεστ που διενεργήθηκαν το τελευταίο διήμερο από συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο Αγιον Ορος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ελέγχθηκαν περισσότερα από εκατό δείγματα σε μονές και κελιά γύρω από τις Καρυές, χωρίς να βρεθεί κάποιο εξ αυτών θετικό. Ωστόσο, σαφής εικόνα για το τι συμβαίνει στο σύνολο των καθιδρυμάτων του Αθω δεν μπορεί να σχηματιστεί με βάση και μόνο τα τεστ στις Καρυές, καθώς δεν υπήρξε ιδιαίτερη προθυμία για εκτεταμένους ελέγχους.

Τουλάχιστον δεκατρία κρούσματα έχουν καταγραφεί έως τώρα στην χερσόνησο του Αθω και δύο μοναχοί νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Με εγκύκλιό της η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε την αυστηροποίηση των μέτρων, επιτρέποντας την είσοδο στο Ορος δέκα προσκυνητών για κάθε μοναστήρι, πέντε για τις σκήτες και δύο για τα κελιά και τις καλύβες των μοναχών. Επ’ αυτού στη σύσκεψη που έγινε στις Καρυές χθες με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του καθηγητή Ιατρικής Σωτήρη Τσιόδρα, του αναπληρωτή πολιτικού διοικητή Αρίστου Κασμίρογλου, η πολιτεία πρότεινε τη δεκαπενθήμερη «καραντίνα» του Αθω, πλην όμως η Ιερά Κοινότητα δεν την έκανε δεκτή και επέλεξε την ελαχιστοποίηση των προσκυνηματικών επισκέψεων. 

Τουλάχιστον δύο μονές έκλεισαν τις πόρτες τους για λόγους προστασίας, ενώ πέπλο σιωπής κάλυπτε το προγραμματισμένο να αρχίσει από σήμερα διήμερο ανεπίσημο προσκύνημα του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.