Συζητώντας για τη δημοκρατία με τον Γιουβάλ Νόα Χαράρι

Συζητώντας για τη δημοκρατία με τον Γιουβάλ Νόα Χαράρι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν θυμάστε, ήταν τον περασμένο Απρίλιο όταν λάβαμε τα εύσημα του Γιουβάλ Νόα Χαράρι διά της πλαγίας. Ο διάσημος ιστορικός, καθηγητής και συγγραφέας του «Sapiens» είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του ότι θα προτιμούσε η Ελλάδα να ηγείται της μάχης απέναντι στην πανδημία σε σχέση με την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ.

Δεν νομίζω να αλλάξει κατά πολύ την τοποθέτησή του ο Ισραηλινός σταρ εάν ερωτηθεί σχετικά την επόμενη Παρασκευή, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, σε μια συζήτηση που θα κάνει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «Politics, Power and the Pandemic» και αναμένεται ενδιαφέρουσα. Αλλωστε, ο Τραμπ ηγείται ακόμα της Αμερικής.

Το θέμα, ωστόσο, του φετινού συνεδρίου, το οποίο μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει διαδικτυακώς, αγγίζει το ζήτημα της πανδημίας, όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά επικεντρώνεται στους κινδύνους και στις απειλές κατά της δημοκρατίας και θέτει έναν ενδιαφέροντα προβληματισμό. Μπορούμε να φανταστούμε ξανά τη δημοκρατία; Μπορούμε να την επανεφεύρουμε;

Νέα «αντικανονικότητα»

Το ερώτημα θα μπορούσε να είναι από μόνο του επικίνδυνο, αν οι καιροί ήταν «κανονικοί», αλλά, όπως αναφέρεται και στο σημείωμα του φόρουμ που διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times, βιώνουμε τη νέα «αντικανονικότητα».

Ακόμα και πριν από την υγειονομική κρίση, η δημοκρατία στον κόσμο δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Η άνοδος ακραίων δυνάμεων, η επικράτηση αυταρχικών ηγετών, η κατάλυση θεσμών με δημοκρατικά προσχήματα βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη. Τα αποτελέσματά τους, αναφέρει η διοργάνωση, τα βλέπουμε γύρω μας: μετανάστευση μεγάλων πληθυσμών, κλιματική αλλαγή, αβεβαιότητα, παγκόσμια ανησυχία. Οι επιθέσεις σε δημοκρατικούς θεσμούς και στα ανθρώπινα δικαιώματα εντάθηκαν σε πολλές χώρες του κόσμου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ετσι, το τριήμερο συνέδριο (30/9-2/10) αναπτύσσεται σε έξι επιμέρους άξονες: Δημοκρατία σε περίοδο κρίσης, Πέρα από την «κακή τεχνολογία», Ο καπιταλισμός στον μετά COVID κόσμο, Γεωπολιτικές τεκτονικές και παγκόσμιες ανισότητες, Η δύναμη της πίστης, Από τις διαμαρτυρίες στον δρόμο στη διακυβέρνηση.

Δεν είναι όμως μόνο ο Χαράρι που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του συνεδρίου με τις απόψεις του, καθώς την εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, καθηγητής Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και γνώριμος της Ελλάδας, Τζέφρεϊ Σακς, με θέμα τους νέους στόχους και σκοπούς των παγκόσμιων ιδρυμάτων στον σύγχρονο κόσμο.

Φέτος, το Βραβείο Δημοκρατίας θα απονείμει ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας,

Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα μιλήσουν ακόμη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων της Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή