Προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες για το αντιγριπικό

Προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες για το αντιγριπικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με βασικό στόχο να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ξεκίνησε χθες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων. Κατά τη φετινή περίοδο που έχει την ιδιαιτερότητα να συμπέσει με την πανδημία της COVID-19 θα διατεθούν σταδιακά και έως τα μέσα Δεκεμβρίου στα φαρμακεία 4.200.000 αντιγριπικά εμβόλια που σύμφωνα με τις προτροπές των ειδικών επιστημόνων θα πρέπει να χορηγηθούν από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, προκειμένου η προστασία τους να μπορεί να καλύψει όλο το διάστημα έξαρσης της εποχικής γρίπης.

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι τα αντιγριπικά εμβόλια δεν προστατεύουν από την COVID-19 και ότι δεν απαιτείται τεστ για τον κορωνοϊό πριν από τη χορήγηση του εμβολίου. Αναφορικά με τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για το κατά πόσον τα παιδιά πρέπει να εμβολιασθούν εφέτος έναντι της γρίπης, ξεκαθαρίζουν ότι οι συστάσεις δεν έχουν αλλάξει και ότι μόνο τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή τα υγιή παιδιά στο περιβάλλον των οποίων υπάρχουν μωρά κάτω των 6 μηνών και ανεμβολίαστα ευπαθή άτομα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο. 

Αυτά ανακοινώθηκαν χθες σε ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, αφού υπενθύμισε ότι το εμβόλιο είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης έναντι της γρίπης, κάλεσε τους πολίτες σε μία «πανστρατιά κοινωνικής ευθύνης ώστε να προστατευθούν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού». Ειδικά εφέτος έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για τη χορήγηση εμβολίων μόνο κατόπιν ηλεκτρονικής συνταγής (όχι και απλής συνταγής που ίσχυε έως πέρυσι).

Ο δε γιατρός για να εκδώσει την ηλεκτρονική συνταγή θα πρέπει να γράψει ότι ο πολίτης ανήκει σε ομάδα πληθυσμού στην οποία συστήνεται το εμβόλιο. Ο στόχος είναι να θωρακιστούν έναντι της γρίπης αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο. Ειδικά εφέτος, όπου είναι σε εξέλιξη η πανδημία, η προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση έναντι της γρίπης θα έχει ένα επιπρόσθετο όφελος: θα μειώσει και την πιθανότητα να επισκεφθούν υπηρεσίες υγείας και συνεπώς να εκτεθούν στον κορωνοϊό. 
Οπως, άλλωστε, επεσήμανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, «δεν στοχεύουμε σε γενικευμένο εμβολιασμό», ενώ πρόσθεσε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου, η πανδημία δεν έχει μεταβάλει τα προγράμματα εμβολιασμού.

Υπενθύμισε δε ότι οι ομάδες για τις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός είναι οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, τα άτομα –παιδιά και ενήλικες– με χρόνια προβλήματα υγείας, με ανοσοκαταστολή, οι έγκυοι αλλά και το υγειονομικό προσωπικό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, Δημήτρη Φιλίππου, η προμήθεια των 4.200.000 δόσεων εμβολίων που εξασφαλίστηκαν εφέτος, 30% μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με πέρυσι, θα γίνει σταδιακά έως τις 15 Δεκεμβρίου. Κατά πληροφορίες ήδη από χθες έχουν αρχίσει να φτάνουν τα πρώτα εμβόλια στα ράφια των φαρμακείων, ενώ έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένονται 1.900.000 δόσεις. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, τόνισε την ανάγκη ο εμβολιασμός να ξεκινήσει μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ επεσήμανε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις 11.000 φαρμακεία στα οποία μπορούν να εμβολιαστούν οι πολίτες, για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή