Ακρόπολη: Φαντασμαγορία και συμβολισμός

Ακρόπολη: Φαντασμαγορία και συμβολισμός

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο νέος φωτισμός της Ακρόπολης έρχεται να μας πει εξαρχής μερικές βασικές αλήθειες. Πρώτον, ότι τα μνημεία της Ακροπόλεως ορίζουν και ελέγχουν την ιδέα της Αθήνας. Δεύτερον, ότι ο συμβολισμός της Ακρόπολης διαρκώς ανανεώνεται πάνω σε ένα μοτίβο συλλογικής προβολής και κοινής αντίληψης περί εθνικού αυτοπροσδιορισμού. Τρίτον, ότι η διεθνής εικόνα της χώρας είναι άρρηκτα δεμένη με τις αναπαραστάσεις του συνόλου των μνημείων και δη, του Παρθενώνα.

Η εντύπωση του νέου φωτισμού μας παραδίδει τα μνημεία του Ιερού Βράχου με πτυχές φωτοσκιάσεων πάνω σε μία υπογραμμισμένη εντύπωση λευκότητας. Η Ακρόπολη αναδύεται ανεπηρέαστη από την πυκνότητα της αστικής ζωής με μία άσπιλη αυτονομία. Επιβάλλεται με τη φαντασμαγορία των αισθήσεων, υποβάλλει αισθήματα δέους και ανωτερότητας. Η Ακρόπολη είναι η Αθήνα αλλά ταυτόχρονα είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτήν. Ενας τόπος ουτοπίας και σχεδόν ψευδαισθητικής προβολής. Η νέα λευκότητά της ανακαλεί τη «λευκή» Ελλάδα του Βίνκελμαν, ενώ η θέρμη των φωτοσκιάσεων υπενθυμίζει τα αναρίθμητα βλέμματα που έχουν διαχρονικά θωπεύσει τα μνημεία. 

Ο νέος φωτισμός ανανεώνει την ψυχική σχέση των Αθηναίων με το έμβλημα της πόλης. Ορίζει εκ νέου μια παλιά συζήτηση και δεν μας αφήνει να λησμονήσουμε για ποιο λόγο η πολίχνη του 1834 έγινε πρωτεύουσα του νέου ελληνικού κράτους. Τα παιχνίδια των συμβολισμών που απελευθερώνει ο φωτισμός γίνονται αφορμές για επαναφορά ζητημάτων δημόσιας ιστορίας, εθνικού συμβολισμού, διεθνούς ταυτότητας και αστικής διαχρονίας, ανανεώνοντας τη σχέση των νεότερων γενεών με ζητήματα ανοιχτά στη δημόσια σφαίρα.

Η νέα σχέση της Ακρόπολης με την πόλη και η συζήτηση που προκαλεί μας δείχνει πως κάθε γενιά θα κληθεί να λάβει θέση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή