«Η Ευρώπη, καθρέφτης για τις θρησκείες»

«Η Ευρώπη, καθρέφτης για τις θρησκείες»

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πρέπει να ακούμε προσεκτικά το μήνυμα που θέλει να μας δώσει ο Θεός, το οποίο είναι ίδιο σε όλες τις θρησκείες: αγάπη, ειρήνη, καλοσύνη», υπενθύμισε κατά την 3η ημέρα του Athens Democracy Forum ο Αρχιεπίσκοπος Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτας, στο πάνελ με θέμα «Η δύναμη της πίστης», «αντ’ αυτού πολλοί ακούν τις δικές τους φωνές και βάσει αυτών δίνουν λάθος κατευθύνσεις στους άλλους». Την πεποίθησή της ότι οι θρησκείες έχουν να παίξουν ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες υποστήριξε η Fatima Zaman, από το Ιδρυμα Κόφι Ανάν, που συστήθηκε ως σύγχρονη μουσουλμάνα. «Θεωρώ τον εαυτό μου υβρίδιο καθώς έχω γεννηθεί στη Μ. Βρετανία, είμαι ασιατικής καταγωγής και μουσουλμάνα στο θρήσκευμα» διευκρίνισε η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της πολιτιστικής συντάκτριας των The New York Times, Farah Nayeri, που συντόνιζε τη συζήτηση. «Βλέπω τη φωτεινή και τη σκοτεινή πλευρά της θρησκείας, καθώς πολλοί που βρίσκονται στην εξουσία πολιτικοποιούν τη θρησκεία», προσέθεσε η Zaman. 

«Στην Ευρώπη, ιστορικά, υπήρχαν πάντοτε διενέξεις μεταξύ των εθνών και για θέματα θρησκευτικά, αλλά από τη σύσταση της Ε.Ε. και τούδε δεν έχει υπάρξει καμία θρησκευτική διαμάχη», τόνισε από τις Βρυξέλλες, ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εχω πολλάκις υποστηρίξει ότι η Ευρώπη δεν είναι μια μπουλντόζα που ισοπεδώνει θρησκείες και ταυτότητες, αλλά ένας καθρέφτης που αντικατοπτρίζει τις θρησκείες, τους πολιτισμούς, τις γλώσσες όλων των μελών», προσέθεσε ο ίδιος. Εν μέσω, βέβαια, οικονομικής κρίσης αναζωπυρώθηκαν μισαλλόδοξες φωνές και σημειώθηκε άνοδος του αντισημιτισμού εντός Ε.Ε. «Οπως και ισλαμοφοβίας» τόνισε ο κ. Σχοινάς, που ωστόσο υποστήριξε με σθένος ότι η Ε.Ε. παραμένει η πιο ανεκτική «γωνιά» της Γης στις διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες. Την εν λόγω θέση χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» η συνομιλήτρια του πάνελ Zaman, «έχω περπατήσει σε πολλούς δρόμους ευρωπαϊκών κρατών και έχω νιώσει έντονα τον ρατσισμό, στις Βρυξέλλες προφανώς είναι διαφορετικά». Ολα εξαρτώνται από τη στάση μας απέναντι στις εξελίξεις, «με τούβλα χτίζεις τοίχους αλλά και γέφυρες», είπε υπαινικτικά ο Αρχιεπίσκοπος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή