Το μεταπτυχιακό, διαβατήριο για δουλειά

Το μεταπτυχιακό, διαβατήριο για δουλειά

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μεταπτυχιακό ανοίγει τον δρόμο στην αγορά εργασίας. Αυτό καταδεικνύει η έκθεση για την ανώτατη εκπαίδευση που δημοσιοποίησαν αργά χθες το βράδυ το υπουργείο Παιδείας και η αρμόδια εθνική αρχή. Ενδεικτικά, ο κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου αυξάνει κατά 11% τις πιθανότητες να βρει δουλειά σε σχέση με εκείνον που έχει προπτυχιακό τίτλο σπουδών. Ακόμα περισσότερο, ο κάτοχος διδακτορικού τίτλου έχει κατά 17% μεγαλύτερες πιθανότητες να βρει δουλειά σε σχέση με τον κάτοχο ενός μόνο πτυχίου. Η Ελλάδα πάντως βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας. Συγκεκριμένα, στην ηλικία 25-39 είναι δεύτερη με ποσοστό 16,8% έναντι 17,9% που καταγράφεται στη Βόρεια Μακεδονία.

Η έκθεση, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά από τη νέα Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), καταδεικνύει τα γνωστά προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Προκύπτει ενδεικτικά ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητών σε σχέση με τον πληθυσμό της. Το 43% των ατόμων 25 με 34 έχει πτυχίο ΑΕΙ, ενώ ο αντίστοιχος μέσος όρος στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι 40%. Επιπλέον, στην Ελλάδα παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην αποφοίτηση. Τέλος, η χώρα διαθέτει τη μεγαλύτερη αναλογία φοιτητών ανά διδάσκοντα, απέχοντας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο κατά 30 μονάδες. 

Η ελληνική αναλογία είναι 44,4 και η ευρωπαϊκή 13,2.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή