Δίκη Χρυσής Αυγής: Η δικαίωση των θυμάτων

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η δικαίωση των θυμάτων

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο γροθιές υψωμένες και επτά λέξεις: «Παύλο, τα κατάφερες. Τα κατάφερες, γιε μου!». Επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του γιου της και έπειτα από πεντέμισι έτη αδιάλειπτης παρουσίας στη δίκη, η Μάγδα Φύσσα μόλις είχε ακούσει την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών: Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. 

Νωρίς χθες το πρωί, προτού συγκεντρωθούν κατά χιλιάδες οι πολίτες για να διαδηλώσουν κατά του ναζισμού, στον δρόμο για το δικαστήριο η κ. Φύσσα στάθηκε σε ένα σημείο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Αγκάλιασε και χαιρέτησε κόσμο, έδωσε και πήρε κουράγιο. Ενα από τα πανό που είχαν ήδη στηθεί έγραφε: «Ο φόβος δεν θα νικήσει».

Τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, η δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά, μετά την κινητοποίηση του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου από τη Νίκαια, αποτέλεσε την αφορμή για να ξετυλιχθεί δικαστικά η εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος. Είχε προηγηθεί το 2012 η επίθεση χρυσαυγιτών σε σπίτι Αιγύπτιων αλιεργατών στο Πέραμα. Ο Σαάντ Αμπουχαμέντ, ένα από τα θύματα εκείνης της εφόδου αισθανόταν χθες δικαιωμένος. «Είχα αγωνία. Τελικά καταδικάστηκαν. Δόξα τω Θεώ», είπε στην «Κ» καθώς αποχωρούσε από τη δικαστική αίθουσα. Τη νύχτα της επίθεσης, τον Ιούνιο του 2012, βρήκε τον συμπατριώτη του Αμπουζίντ Εμπάρακ αιμόφυρτο. Δεν έχει ξεχάσει την όψη του. «Τον είχαν χτυπήσει πολύ δυνατά, στο πρόσωπο και στο κεφάλι. Το σώμα του ήταν όλο μελανιές. Του έσπασαν το σαγόνι, σε τρία σημεία», είπε. Ο Εμπάρακ κοιμόταν στην ταράτσα του σπιτιού όταν οι δράστες τον αιφνιδίασαν. 

«Στην Ελλάδα ήρθαμε για δουλειά, όχι για να σκοτωθούμε. Είδαμε όμως έξω από το δικαστήριο χιλιάδες κόσμο και αυτό μας δίνει δύναμη», τόνισε ο Αχμέντ Αμπουχαμέντ. Και αυτός βρισκόταν στο ίδιο σπίτι εκείνη τη βραδιά και χθες είχε μεταβεί στο Εφετείο για την ετυμηγορία. «Πρώτα χτύπησαν τους ξένους. Μετά χτύπησαν τους Ελληνες», είπε αναφερόμενος στη δολοφονία Φύσσα και στην επίθεση κατά των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ το 2013. «Εάν συνεχιζόταν αυτό θα είχαμε και άλλους νεκρούς».

Και οι πέντε χρυσαυγίτες που εμπλέκονταν στην επίθεση κατά των αλιεργατών κρίθηκαν ένοχοι. «Αυτό που το αντιφασιστικό κίνημα έλεγε επί δεκαετίες, ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική συμμορία μαχαιροβγαλτών, επισφραγίστηκε από τη δικαστική απόφαση. Ολες οι εγκληματικές ενέργειες εκπορεύονται από τον αρχηγό. Ολες οι δολοφονίες και τα μαχαιρώματα πήγαζαν από τον Μιχαλολιάκο», δήλωσε ο συνήγορος των αλιεργατών Θανάσης Καμπαγιάννης.

«Συντριπτικά στοιχεία»

«Η δικαστική απόφαση, με την καταδίκη των κατηγορουμένων για ένταξη και διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση αποτελεί δικαίωση για όλα τα θύματα της ναζιστικής βίας και σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα για την ελληνική κοινωνία», είπε στην «Κ» η συνήγορος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. «Τα στοιχεία ήταν συντριπτικά. Μετά τρεις δεκαετίες εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, η ελληνική Δικαιοσύνη αναγνώρισε πως το σύνολο των πράξεων του κατηγορητηρίου αποτελεί υλοποίηση ουσιαστικά του σχεδίου της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, η οποία κατάφερε να εισχωρήσει στο Κοινοβούλιο ως δήθεν νόμιμο πολιτικό κόμμα. Ας αποτελέσει αυτή η απόφαση φάρο για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, ώστε να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να θρηνήσουμε θύματα».

Σε ένα διάλειμμα των αγορεύσεων δικηγόρων της υπεράσπισης σχετικά με την αναγνώριση ελαφρυντικών στους καταδικασθέντες, η κ. Φύσσα βγήκε ξανά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας μαζί με τον σύζυγό της και πλησίασε τον κόσμο που βρισκόταν εκεί. «Μας άνοιξε δρόμο ο Παύλος. Δεν έχει τελειώσει όμως τίποτα ακόμα. Κερδίσαμε ένα κομμάτι και το χρωστάμε σε όλους σας», τους είπε.

Πριν από τρία χρόνια σε συνέντευξή της στην «Κ» είχε δηλώσει πως περίμενε η τελική απόφαση να αφυπνίσει και άλλους πολίτες, ακόμη και κάποιους οι οποίοι για χρόνια αδιαφορούσαν. «Ξέρουμε ποιοι ήταν οι ταγματασφαλίτες και δεν γίνεται να μη γνωρίζουν την Ιστορία», είχε πει το 2017 για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής προσθέτοντας: «Είναι τόσο πρόσφατη, για να τη ξεχνούν ακόμη και οικογένειες που είχαν έστω κι ένα θύμα στην Κατοχή. Δεν πίστευα ότι θα ζήσω τέτοιες καταστάσεις. Οι δύο παππούδες του Παύλου έδιωξαν τους Γερμανούς και ξαφνικά χάνουν εγγόνι από τα χέρια των δωσίλογων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή