Δίκη Χρυσής Αυγής: Χιλιάδες φωνές, ενωμένες

Δίκη Χρυσής Αυγής: Χιλιάδες φωνές, ενωμένες

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για μια στιγμή ο αλαλαγμός σώπασε και, σε ένα πλήθος περίπου 20.000 ατόμων, ακουγόταν μόνο μια φωνή από ένα μεγάφωνο. Στο άκουσμα του ονόματος του Γιώργου Ρουπακιά, του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, η σιωπή γέμισε ένταση. Κι όταν ο άνδρας με το μεγάφωνο είπε πως το δικαστήριο βρήκε τον Γιώργο Ρουπακιά ένοχο σε όλες τις κατηγορίες, η σιωπή σκίστηκε κι έγινε κρότος, έγινε χέρια που χτυπούσαν δυνατά, χειροκροτήματα και μάτια που γελούσαν πάνω από τις μάσκες και χιλιάδες φωνές που αντηχούσαν ενωμένες κατά μήκος της κατάμεστης Λεωφόρου Αλεξάνδρας. 

«Δικαίωση, αυτό νιώθω», λέει στην «Κ» στο προαύλιο μιας πολυκατοικίας επί της λεωφόρου ο Κωνσταντίνος Ηλιάδης, ένας 52χρονος ελεύθερος επαγγελματίας. «Επρεπε να έρθω, να είμαι κι εγώ εδώ, να συμπαρασταθώ σε όλους τους ανθρώπους που βίωσαν αυτή τη βία από τους ναζί», συμπληρώνει. 

Χιλιάδες άτομα άρχισαν να κατεβαίνουν την κλειστή λεωφόρο από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, αψηφώντας το ρίσκο της πανδημίας και του συνωστισμού προκειμένου να δώσουν το «παρών» σε μία ημέρα-ορόσημο για την Ελληνική Δημοκρατία και για να περάσουν το μήνυμα πως ο φασισμός δεν είναι ανεκτός.

«Εχει μαζευτεί περισσότερος κόσμος από ό,τι περίμενα, και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, έχει έναν κίνδυνο να έρθεις τώρα με τον κορωνοϊό και όλοι το ρίσκαραν», τονίζει στην «Κ» η 19χρονη Ελένη, φοιτήτρια στο Γεωπονικό, λέγοντας πως η μέρα αυτή είναι η μόνη ευκαιρία του ελληνικού λαού να δείξει ενωμένος, πέραν από κόμματα και παρατάξεις, πως τον ενδιαφέρει η Δημοκρατία. 

«Ως μάνα και ως πολίτης αυτής της χώρας που έχει φτύσει αίμα κατά του φασισμού, δεν ήταν δυνατόν να μην είμαι εδώ», λέει στην «Κ» η 68χρονη Ελένη Καρβούνη, η οποία ήρθε από το Φάληρο στην Αλεξάνδρας για να παρευρεθεί έξω από το Εφετείο Αθηνών όταν θα έβγαινε η απόφαση για την πολυετή δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πλησιάζοντας στην ώρα της απόφασης, η ανακοίνωση της οποίας ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 11 το πρωί, σε κάθε γωνία και σπιθαμή της περιοχής υπάρχει κόσμος – στον δρόμο, στα πεζοδρόμια και στις εισόδους πολυκατοικιών, στα παράθυρα και στα μπαλκόνια, όλοι περιμένουν εναγωνίως ενώ αντιφασιστικά συνθήματα ακούγονται από το πλήθος. «Πότε ξανά φασισμός», «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», φωνάζουν σύσσωμοι οι διαδηλωτές, με μουσική υπόκρουση το ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι «Bella Ciao». 
«Θα κρίνει πολλά»

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, ένας 68χρονος συνταξιούχος, λέει στην «Κ» πως η συγκεκριμένη μέρα και απόφαση έχει ευρύτερη σημασία για τη χώρα. «Το αποτέλεσμα θα κρίνει πολλά για την πολιτική κατάσταση», αναφέρει ο ίδιος, ενώ ο 19χρονος Αντώνης λέει πως δεν θα έπρεπε εξαρχής να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο. «Μία φασιστική οργάνωση δεν θα έπρεπε να υφίσταται σαν πολιτικό κόμμα στη Βουλή όταν έχεις Δημοκρατία», τονίζει ο ίδιος. 

Ομως την Τετάρτη, 5,5 χρόνια από την αρχή της δίκης στις 20 Απριλίου του 2015 και 7 από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου του 2013, η Δικαιοσύνη καταδίκασε τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή